Premijer Sanader hvali doprinos članstva u SEI-u za pristupanje Europskoj uniji

Srednjoeuropska inicijativa (SEI), kao najstarija regionalna asocijacija u tom dijelu Europe, ima veliku važnost zbog svoje europske komponente jer su mnoge njene članice postupno postajale članice Europske unije, izjavio je u petak u Tirani hrvatski premijer Ivo Sanader koji sudjeluje na samitu SEI-a.

TIRANA, 24. studenog 2006. (Hina) - Srednjoeuropska inicijativa (SEI), kao najstarija regionalna asocijacija u tom dijelu Europe, ima veliku važnost zbog svoje europske komponente jer su mnoge njene članice postupno postajale članice Europske unije, izjavio je u petak u Tirani hrvatski premijer Ivo Sanader koji sudjeluje na samitu SEI-a.

Premijer Sanader je hrvatskim novinarima rekao da su svi govornici na skupu iskazali potporu ulasku Hrvatske u EU te da je zajedničko stajalište da je svim zemljama regije mjesto u EU-u kad ispune potrebne uvjete.

"EU ne može biti kompletna bez ovog dijela Europe a to je i u našem interesu, a sve što se događalo 90-ih govori o tome da je suradnja puno bolja od konfrontacija", rekao je Sanader.

On je dodao je Hrvatska podržava proširenje EU na sve zemlje kako Europa ne bi opet bila mjesto podjela konfrontacija i ratova već mjesto na kojem će biti dobro svim građanima.

Također je izjavio da je zadovoljan pregovorima s EU i "ponosan na hrvatske pregovarače", te da su mu predstavnici EU rekli da je malo koja zemlja imala tako dobre pregovarače kao što ih ima Hrvatska.

Sanader je kazao da pozdravlja rezoluciju Vanjsko političkog odbora Europskog parlamenta u kojoj se navodi da Hrvatska zaslužuje postati članicom EU i da njeno članstvo neće biti opterećenje za integracijske kapacitete EU-a.

Iako zamišljen kao sastanak premijera 18 zemalja članica SEI-a, nazočni su samo premijeri Albanije, Austrije, Hrvatske, Mađarske i Makedonije dok ostale članice zastupaju zamjenici premijera ili ministri vanjskih poslova, a sastanak je zatvoren za novinare.

U nizu bilateralnih susreta premijer Sanader će kako je najavio, razgovarati o odnosima s pojedinim zemljama članicama, a nastojat će osigurati potporu članica EU kako u trenutku kad Hrvatska završi pregovore ne bi bilo prepreka njenom ulasku u EU.



Pisane vijesti