Otvoren summit SEI-a u Tirani

Europska integracija i regionalna suradnja - tema je sastanka predsjednika vlada zemalja članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) koji se održava u petak u Tirani, a u njegovu radu sudjeluje i hrvatski premijer Ivo Sanader.
Ovogodišnji summit otvorio je albanski premijer Sali Berisha čija zemlja predsjeda tom međudržavnom regionalnom asocijacijom koja okuplja 18 zemalja.


TIRANA, 24. studenog 2006. (Hina) - Europska integracija i regionalna suradnja - tema je sastanka predsjednika vlada zemalja članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) koji se održava u petak u Tirani, a u njegovu radu sudjeluje i hrvatski premijer Ivo Sanader.
Ovogodišnji summit otvorio je albanski premijer Sali Berisha čija zemlja predsjeda tom međudržavnom regionalnom asocijacijom koja okuplja 18 zemalja.


Sastanku premijera zemalja regije nazoče i predstavnici Vijeća Europe, Europske komisije, OESS-a, Ekonomskog povjerenstva UN-a za Europu, drugih europskih institucija i onih iz UN-a, te regionalnih organizacija, kao i banaka koje podupiru zajedničke projekte članica SEI-a.

Članice SEI-a su Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Češka, Italija, Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina. To je prva regionalna asocijacija u srednjoj i jugoistočnoj Europi i pokriva najveću regiju. Inicijativu za njezino osnivanje pokrenule su 1989. Italija, Austrija, Mađarska i bivša Jugoslavija. Sadašnje ime dobila je 1992. a broj njezinih članica se stalno povećavao. Osamnaesta članica ove godine je postala Crna Gora.



Pisane vijesti