Premijer Sanader i ministar Šuker o rangiranju Hrvatske u izvješću Svjetske banke

Nelogično je da se Hrvatska nalazi među top 10 zemalja po provođenju reformi, a da se to ne vidi u konačnici u rangiranju, ocijenio je danas premijer Ivo Sanader komentirajući najnovije izvješće Svjetske banke o uvjetima poslovanja na koje je pismom Banci reagirao i ministar financija Ivan Šuker.

ZAGREB, 7. rujna 2006. (Hina) - Nelogično je da se Hrvatska nalazi među top 10 zemalja po provođenju reformi, a da se to ne vidi u konačnici u rangiranju, ocijenio je danas premijer Ivo Sanader komentirajući najnovije izvješće Svjetske banke o uvjetima poslovanja na koje je pismom Banci reagirao i ministar financija Ivan Šuker.

I premijer i ministar na sjednici Vlade istaknuli su kako je kontradiktorno da se Hrvatska, ako se nalazi na drugom mjestu u Europi, odnosno na sedmom mjestu u svijetu po provođenju reformi, na ljestvici Svjetske banke o uvjetima poslovanja pomakne samo za deset mjesta.

Hrvatska je u najnovijem izvješću Svjetske banke zauzela 124 mjesto od ukupno 175 zemalja po uvjetima poslovanja, dok je prošle godine bila na 118. mjestu od ukupno 155 zemalja.

Hrvatska ni prošle godine nije bila zadovoljna rangiranjem Svjetske banke i Banka je to kasnije ponešto revidirala, podsjetio je premijer.

Ministar Šuker pak ističe da je u pismu nakon ovogodišnjeg izvještaja Svjetske banke iznio da je Hrvatska u proteklih godinu dana poduzela niz reformi, počevši s Hitro.hr servisom koji je bitno smanjio korake za otvaranje poduzeća.

Šuker je također prigovorio i metodologiji izrade Izvješća, te istaknuo da nije dobro da ljudi kod kojih se provodi anketa, a radi se prije svega o odvjetničkim uredima i slično, pritom iskazuju i svoje frustracije, te im poručujući da bi trebali malo realnije govoriti o svojoj zemlji.

Ne može se reći da je u Hrvatskoj potrebno 700 dana za dobivanje građevinske dozvole, kazao je Šuker, ustvrdivši da za dozvole za skladišta ne treba 700 dana.

Premijer i ministar na izvješće Svjetske banke osvrnuli su se u kontekstu davanja suglasnosti Hrvatskoj elektroprivredi da sa 24 milijuna eura zajma Svjetske banke financira projekt toplinarstva, a koji je, kaže Šuker, još jedna od reformi koje Vlada provodi.

Zajmom će se financirati obnova toplinske mreže u Zagrebu i Osijeku, te konzultantske usluge koje predviđaju i izradu programa upravljanja potrošnjom, jer tehnički pokazatelji toplinskih sustava u EU imaju prosječno dvostruko bolje vrijednosti od trenutnih u Hrvatskoj.

HEP bi zajam dobio na 15 godina, uz pet godina počeka, te kamatnu stopu koja trenutno iznosi oko 3,1 posto.



Pisane vijesti