Vlada predlaže da se zakonski regulira i pitanje primopredaje vlasti na lokalnoj razini

Hrvatska Vlada predložila je danas da se zakonski regulira i pitanje primopredaje vlasti na lokalnoj razini, pa bi tako nakon sljedećih redovnih lokalnih izbora na kojima bi se načelnici, gradonačelnici i župani birali neposredno stari čelnici lokalne izvršne vlasti novoizabranima trebali podnijeti izvješće o stanju i problemima u obavljanju poslova iz svoje ovlasti.

ZAGREB, 7. rujna 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada predložila je danas da se zakonski regulira i pitanje primopredaje vlasti na lokalnoj razini, pa bi tako nakon sljedećih redovnih lokalnih izbora na kojima bi se načelnici, gradonačelnici i župani birali neposredno stari čelnici lokalne izvršne vlasti novoizabranima trebali podnijeti izvješće o stanju i problemima u obavljanju poslova iz svoje ovlasti.

Novoizabranim čelnicima lokalne vlasti stari bi bili dužni podnijeti i posebno izvješće o preuzetim, a nepodmirenim obvezama do dana primopredaje ovlasti, predviđeno je izmjenama Zakona o postupku primopredaje vlasti.

Nakon što se raspišu lokalni izbori gradonačelnici i župani ne bi smjeli donositi odluke o imenovanjima, a ograničilo bi im se i raspolaganje materijalnim sredstvima - mogli bi zaključivati pojedinačne poslove samo do iznosa od jedan posto godišnjeg lokalnog proračuna, a ukupno ne bi smjeli prijeći jednu dvanaestinu proračuna.

To je još jedan od zakona usmjerenih strategiji borbe protiv korupcije, ocijenio je premijer Ivo Sanader, najavljujući da će se tijekom rujna u saborsku proceduru uputiti zakon o financiranja političkih stranaka.

Vlada je danas izmijenila i Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji definirajući da će sudovi postupati bez odgode u donošenju odluka iz obiteljsko pravne zaštite, a radi trenutnog prekida izloženosti djeteta nasilju u obitelji.

U slučaju nasilja nad djetetom roditelja koji ne živi s djetetom centri za socijalni rad bi bez odgode upućivali sudu prijedlog za zabranu susreta i približavanja tog roditelja s djetetom.

Država je ove godine za program pomoći za povratak Hrvata iz BiH osigurala 22 milijuna kuna, a Vlada je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka zadužila da uz dodjelu građevinskog materijala za obnovu ili izgradnju oštećenih obiteljskih kuća, povratak pomogne i dodjelom građevinskog materijala za programe obnove, nadogradnje ili izgradnje objekata javne namjene.

Vlada je danas dala pozitivno mišljenje i na više izvješća, a takvo je mišljenje dobilo i izvješće Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2005. Na kraju 2005. imovina Fonda je iznosila 2,1 milijardu kuna, a u 2005. Fond je ostvario dobit od 126,4 milijuna kuna.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Mile Rukavina istaknuo je pak kako i podatci iz izvješća o radu HZMO-a za prošlu godinu pokazuju da dolazi do stabiliziranja mirovinskog sustava.

Potkrepljuje to podatcima da nakon dugogodišnjeg kontinuiranog pogoršanja dolazi do blagog poboljšanja u omjeru broja umirovljenika i osiguranika - u 2005. omjer je 1:1,39, te da je udio mirovina u BDP-u u 2005. bio 11,9 posto.



Pisane vijesti