Premijer Sanader: Kod promjena voditi računa o socijalnoj osjetljivosti

Premijer Ivo Sanader podržao je danas inicijativu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) o promjenama poreznog sustava i fleksibilizaciji tržišta rada, najavljujući da će se te teme raspraviti na Gospodarsko-socijalnom vijeću.

ZAGREB, 6. ožujka 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader podržao je danas inicijativu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) o promjenama poreznog sustava i fleksibilizaciji tržišta rada, najavljujući da će se te teme raspraviti na Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Hrvatski porezni sustav možda je još bolji od flat taxa, ali ga ne možemo atraktivno prodati kao flat tax, kazao je premijer na tradicionalnom skupu HUP-a Dan poduzetnika, na kojem je udruga poslodavaca predstavila svoje prijedloge pojednostavljenja poreznog sustava i fleksibilizacije tržišta rada.

Premijer ističe da Vlada ostaje otvorena za flat tax (proporcionalno oporezivanje s jednakom poreznom stopom), ali i upozorava da se do sada nije dokazalo da je on bolji od drugih poreznih sustava.

Flat tax je marketinški atraktivan, ali još uvijek nema odgovora da li su rezultati u zemljama koje su ga uvele posljedica samo flat taxa ili je riječ i o skupu drugih mjera, kazao je premijer.

Napomenuo je da je u oporbi bio veliki zagovornik flat taxa, da još nije od toga odustao, da je flat tax iznimno atraktivan.

No, smatra također kako je hrvatski porezni sustav u mnogim segmentima puno bolji od flat taxa, ali ga treba i markentiški prezentirati.

I kod poreznog sustava i kod fleksibilizacije tržišta rada premijer ističe kako se mora voditi računa o specifičnostima Hrvatske.

Hrvatska mora naći svoj model usmjeren jačanju gospodarstva, podizanju konkurentnosti, izvoza, ali ne zanemarujući komponentu socijalne osjetljivosti, poručio je premijer poslodavcima.

Ne može se čovjek sa 45 godina ostaviti na cesti zbog globalizacije, kazao je. Odgovor je, ističe, cjeloživotno učenje kao dio fleksibilizacije tržišta rada, afirmacija strukovnog obrazovanja, prekvalifikacija i sl.

Podržavajući da se obje teme raspravljaju na GSV-u i premijer se založio za istinsko socijalno partnerstvo.

Uz porezni sustav i fleksibilizaciju tržišta rada, ističe da treba razmotriti i pitanja reforme zdravstva, mirovinskog sustava. Kada bi mogli postići konsenzus to bi bio pravi početak, kazao je premijer, dodajući kako bi se primjerice mogo postići konsenzus da rast plaća bude manji od rasta BDP-a.

Spremnost Vlade da prijedloge HUP-a stavi na dnevni red GSV-a čelnici HUP-a drže izuzetno važnim. Bitno je uspostaviti dijalog koji će biti konstruktivan, kazao je predsjednik HUP-a Emil Tedeschi.

Napominje kako je određenu zabunu, dojam o razmimoilaženju, unijelo pitanje da li se to što HUP predlaže u poreznom sustavu zove flat tax ili se tako ne zove.

Damir Kuštrak, koji je na skupu i obrazložio prijedloge vezane za porezni sustav, kaže kako je riječ o pojednostavljenju poreznog sustava.

Prijedlozi HUP-a su uvođenje dvije stope poreza na dohodak od 15 i 25 posto (bez sadašnjih stopa od 35 i 45 posto), znatno povišenje osobnog odbitka, ukidanje olakšica na porez na dohodak, smanjenje PDV-a na 20 posto, snižavanje stopa doprinosa za 7 postotnih poena, povećanje trošarina i uvođenje nekih novih, itd.



Pisane vijesti