Premijer Sanader: Kultura i znanost utjecat će na druge oblike suradnje

Hrvatska želi aktivnom ulogom u regionalnoj suradnji pomoći izgradnji mira i stabilnosti, a kultura i znanost upravo su područja u kojima možemo i moramo još mnogo toga učiniti jer će to donijeti novu kvalitetu koja će povratno utjecati na sve druge oblike suradnje, rekao je u četvrtak u svojem pozdravnom govoru sudionicima skupa u Opatiji predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

OPATIJA, 1. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska želi aktivnom ulogom u regionalnoj suradnji pomoći izgradnji mira i stabilnosti, a kultura i znanost upravo su područja u kojima možemo i moramo još mnogo toga učiniti jer će to donijeti novu kvalitetu koja će povratno utjecati na sve druge oblike suradnje, rekao je u četvrtak u svojem pozdravnom govoru sudionicima skupa u Opatiji predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

On je ocijenio kako stoga sustavna briga o materijalnoj i duhovnoj baštini mora dobiti prioritetno mjesto u svim razmišljanjima i odlukama o razvoju.

"To naslijeđe mora postati sastavnim dijelom koncepta održivog razvoja naših prostora i mora se očuvati za budućnost" naglasio je Sanader.

Skup naslovljen "Komunikacija naslijeđa: nova vizija jugoistočne Europe" se do petka u organizaciji Ureda predsjednika, zajedno s UNESCO-m i Vijećem Europe održava u opatijskom hotelu Ambasador.

Hrvatski premijer ponovio je duboku privrženost hrvatske Vlade punoj suradnji u regiji, ustvrdivši kako svojim djelovanjem narodi s ovih prostora moraju pokazati da iz povijesnih zbivanja mogu crpiti nadahnuće za bolju međusobnu suradnju.

Ocjenivši kako povijest ovog dijela Europe nije bila ništa mučnija od povijesti ostatka svijeta Sanader je rekao kako jugoistok Europe ima mnogo blistavih povijesnih dostignuća na kojima može graditi ne samo svoj europski profil nego i međusobne odnose.

"Važno je zato za sve države ovog dijela Europe zadržati jasnu nedodirljivu i apsolutnu perspektivu punopravnog članstva u Uniji jer veliki mirovni projekt EU ne može biti kompletiran bez njih" kazao je Sanader.

Generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matcuura ocijenio je kako opatijski summit pruža iznimnu mogućnost analize ključnih značajki kulturnih koridora i posebno temeljnu ulogu koju kulturno naslijeđe ima u razvoju JE.

"U ovoj eri ubrzane interakcije omogućene informacijskim i komunikacijskim tehnologijama postalo je iznimno važno sustavno promovirati znanje o baštini i njegovati osjećaj zajedničke odgovornosti prema njezinu očuvanju i osiguranju" što je i tema ovog sastanka rekao je Macuura.

Generalni direktor UNESCO-a ustvrdio je kako je potencijal razvoja regionalne suradnje kroz zajedničku viziju naslijeđa golem budući da je s područja jugoistočne Europe na UNESC-ovu popisu zaštićene svjetske baštine 59 kulturnih i prirodnih vrijednosti, a na nacionalnim listama još je skoro 100 lokaliteta koje u budućnosti mogu biti nominirane.

Glavni tajnik VE Terry Davis sudionicima je rekao kako je ovo četvrti sastanak ove vrste koji se već pretvara u čvrstu tradiciju jer se svake godine u proljeće predsjednici država regije sastaju kako bi ocijenili da zajedničko naslijeđe "zajedničko dobro u kojem trebaju uživati svi, bez obzira na granice".

"Današnja tema zapravo govori o percepciji naslijeđa i načinima na koje ona određuje stajalište ljudi prema vlastitoj i prošlosti drugih naroda" kazao je Davis.

Summit "Komunikacija naslijeđa: Nova vizija jugoistočne Europe" nastavlja se govorima drugih sudionika među kojima je pet predsjednika država, dva ministra, jedan državni tajnik i dva veleposlanika zemalja jugoistočne Europe, uključujući i Tursku.



Pisane vijesti