Premijer Sanader pozvao umirovljenike da dostave račune za isplatu duga

Premijer Ivo Sanader pozvao je danas umirovljenike koji imaju pravo na obeštećenje da što prije dostave podatke o brojevima računa na koji im se može isplatiti dug.

ZAGREB, 1. lipnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader pozvao je danas umirovljenike koji imaju pravo na obeštećenje da što prije dostave podatke o brojevima računa na koji im se može isplatiti dug.

Prema Vladinim informacijama, do sada je samo oko 80.000 umirovljenika, od ukupno njih 430.000 koji su ostvarili pravo na povrat duga, dostavilo podatke, brojeve računa na koje se dug može isplatiti, izjavio je Sanader novinarima u Banskim dvorima.

Vlada čini sve napore, priprema se kako bi do kraja lipnja počela isplata duga umirovljenicima, kazao je Sanader pozivajući umirovljenike da što prije HPB Investu dostave broj računa na koji im se dug može isplatiti.

Premijer je i danas ponovio da će se pronaći novac za isplatu prve rate duga umirovljenicima, pa za to neće biti novog zaduživanja.

I Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) pozvala je danas umirovljenike da što prije pošalju HPB Investu tražene podatke kako bi im se mogao isplatiti novac.

Od ukupno 434.364 umirovljenika koji ostvaruju pravo na povrat duga, njih 74 posto odabralo je kraći model isplate (polovica duga u roku dvije godine), a 26 posto dulji model isplate duga (puni iznos u roku osam godina, s dvije godine počeka i šest godina isplate).

Prvi dio obeštećenja umirovljenicima koji su se odlučili za kraći model trebao bi biti isplaćen do kraja lipnja, za što je osigurano 1,2 milijarde kuna.

Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan podsjetio je da još 43.000 korisnika obiteljskih i najviših mirovina čeka na obeštećenje, da je za to već donesena pozitivna politička odluka pa samo treba razraditi
način njezine provedbe.




Pisane vijesti