Premijer Sanader: Moguće izmjene Ovršnog zakona

Premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru najavio mogućnost izmjena Ovršnog zakona kojima bi se Premijer Sanader: Moguće izmjene Ovršnog zakona spriječilo dužnike da pod ovrhu mogu staviti cijeli iznos plaće ili mirovine.

ZAGREB, 24. siječnja 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru najavio mogućnost izmjena Ovršnog zakona kojima bi se Premijer Sanader: Moguće izmjene Ovršnog zakonaspriječilo dužnike da pod ovrhu mogu staviti cijeli iznos plaće ili mirovine.
Premijer je u 'aktualnom prijepodnevu' rekao kako će Vlada razmotriti takvu inicijativu, koju je iznio Silvano Hrelja (HSU) i upozorio da sve više umirovljenika ostaje bez mirovina jer, zbog nemogućnosti isplate rata kredita, pristaju na ovrhu cijele mirovine.
Zatražio je stoga da se Ovršni zakon izmijeni na način da se ograniči iznos plaće ili mirovine koja se može staviti pod ovrhu, kako bi se, kaže, spriječilo dužničko ropstvo.
Ističući da su se ljudi, kojima se ovršuje cijela plaća ili mirovina, u takvu situaciju doveli svojevoljno, potpisujući izjavu kojom pristaju na takvu ovrhu, Sanader je rekao da će razmotriti mogućnost da se ograniči iznos kojega se netko može odreći.
Premijer je ponovio da je tzv. rukometni zakon, koji je Vlada prošli tjedan povukla, prvi inicirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i SDP.
"Kada su rekli da im treba, predložili smo ga, a kada su rekli da im ne treba mi smo ga povukli", rekao je Sanader, naglasivši da se iz takvog Bandićevog stava da zaključiti da je Zagreb sposoban sam napraviti rukometne dvorane za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009.
Vesna Škulić (SDP) podsjetila je na premijerovu izjavu da sa zebnjom u srcu očekuje hoće li gradovi moći organizirati to prvenstvo.
Damira Kajina (IDS) zanimalo je što Vlada čini da bi vratila novac s tajnih računa u Švicarskoj i Austriji na koje je, kaže, prebacivan novac stečen nezakonitostima u privatizaciji, nabavci oružja, i brodogradnji.
Ministar financija Ivan Šuker odgovorio mu je da je pri Državnom odvjetništvu formirano za to zaduženo tijelo, koje, tvrdi, najveći problem ima u činjenici da je dokumentacija vezana uz tajne račune za prošle vlade izuzeta iz njegova ministarstva, te da se ne zna gdje je.




Pisane vijesti