Premijer Sanader: "Novo vrijeme traži učinkovitu i transparentnu administraciju"

Premijer Ivo Sanader ustvrdio je govoreći o reformi državne uprave da "novo vrijeme traži učinkovitu i transparentnu administraciju, koja će služiti građanima a ne biti sama sebi svrha".

ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader ustvrdio je govoreći o reformi državne uprave da "novo vrijeme traži učinkovitu i transparentnu administraciju, koja će služiti građanima a ne biti sama sebi svrha".

Depolitizirana, profesionalnija i učinkovitija državna uprava jedan je od uvjeta za članstvo u EU. "Držimo da su standardi koji su postigle zemlje Unije nešto čemu trebamo težiti, jer je riječ o boljoj praksi od one koja je kod nas", kazao je premijer na okruglom stolu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) o reformi državne uprave.

Dio reformi trebao bi biti dovršen već sredinom ove godine, kada bi Hrvatska, po premijerovim riječima trebala dobiti novo i na europskim načelima utemeljeno službeničko zakonodavstvo.

Među osnovnim zahvatima koji se čine u modernizaciji državne uprave premijer je izdvojio uvođenje elektronske uprave, pojednostavljenje administrativnih procedura i uklanjanje birokratskih prepreka "kao smetnji učinkovitom rješavanju prava građana i bržem razvoju poduzetništva".

Jedan od tih projekata je i "Hitro.hr" kojim je omogućeno brže otvaranje obrta u nekim poslovnicama Fine. U naredna dva tjedna Vlada planira takve poslovnice otvoriti u središtima svih županija, cilj je da ta usluga bude dostupna u svakoj poslovnici Fine u Hrvatskoj, rekao je Sanader.

Također Vlada planira da se do sljedeće godine svim građanima omogući podnošenje poreznih prijava elektronskim putem što je od nedavno moguće obveznicima koji su u sustavu PDV-a.

Sanader je kazao da će Vlada i nadalje ustrajati na decentralizaciji, pa čak i fiskalnoj, koja bi pomogla ravnomjerniji razvitak svih regija. "Ne možemo dopustiti da sve veće državne kompanije koje ostvaruju dobit diljem Hrvatske, porez plaćaju u sjedištu tvrtke odnosno u Zagrebu. Pravednije je da se procjeni koliko promet ostvaruju u lokalnim sredinama i tamo plate porez", ustvrdio je premijer.

Uz predsjednika Vlade okruglom stolu prisustvovali su ustavni suci, znanstvenici te dužnosnici koji se bave državnom upravom.

Osim o reformi državne uprave HAZU je sredinom prosinca 2005. organizirala raspravu o reformi pravosuđa, a za veljaču je zakazan okrugli stol o borbi protiv korupcije, što su tri najveća prigovora koja Hrvatskoj postavlja Europska komisija.



Pisane vijesti