Premijer Sanader: Ne dolazi u obzir stvaranje balkanske trgovačke unije

Za Hrvatsku ne dolazi u obzir stvaranje balkanske trgovačke unije i stoga je hrvatska Vlada predložila da se zona slobodne trgovine napravi u okvirima CEFTA-e, kazao je danas premijer Ivo Sanader komentirajući pred hrvatskim akademicima najnoviji prijedlog Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana.

ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Za Hrvatsku ne dolazi u obzir stvaranje balkanske trgovačke unije i stoga je hrvatska Vlada predložila da se zona slobodne trgovine napravi u okvirima CEFTA-e, kazao je danas premijer Ivo Sanader komentirajući pred hrvatskim akademicima najnoviji prijedlog Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana.

"Hrvatska je svjesna svoje uloge u ovom dijelu Europe. Mi želimo u Europsku uniju i NATO, a jedan od razloga je upravo i to da završimo onaj dio naše povijesti koji je bio vezan uz Balkan", kazao je Sanader govoreći na skupu o reformi državne uprave u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Dodao je kako Hrvatsku nitko ne može natjerati na nešto što ne želi, ali da takav stav ne znači da je protiv ideje da se na ovom prostoru postigne trajni mir i politička stabilnost.

"To je u našem interesu, jer je riječ o našim granicama, ali ne dolazi u obzir da se stvara nekakva formacija koja bi podsjećala na bivšu Jugoslaviju", smatra premijer.

Stoga je hrvatska Vlada predložila da se zona slobodne trgovine napravi u okvirima CEFTA-e, u koju bi se, smatra Sanader, trebale primiti BiH, Albanija, Makedonija, Srbija i Crna Gora, Moldavija, ali i Ukrajina. "Predložit ću da i Ukrajina uđe u CEFTA-u. To je europska zemlja bez obzira što Unija planira s njom", rekao je Sanader.

Ponovio je kako nikome u Europi nije niti na kraj pameti stvaranje neke nove Jugoslavije, već da je intencija posljednjeg briselskog prijedloga postizanje trajne političke stabilnosti.

"Mi kažemo da je Hrvatska spremna i na svoj doprinos, ali samo u okviru CEFTA-e", ustvrdio je Sanader, izrazivši nadu da će Europska komisija prihvatiti takav prijedlog.



Pisane vijesti