Premijer Sanader o vijećničkim mandatima; kontroli poslovanja HRT-a; odnosu Vlade i Sabora

Premijer Ivo Sanader složio se danas s Ljubicom Lalić (HSS) o potrebi iznalaženja rješenja kojim bi se spriječilo lokalne vijećnike da, promjenom tabora nakon izbora, izigravaju volju birača, ali ne i s njezinom izjavom da je HDZ najveći kupac mandata.

ZAGREB, 1. ožujka (Hina) - Premijer Ivo Sanader složio se danas s Ljubicom Lalić (HSS) o potrebi iznalaženja rješenja kojim bi se spriječilo lokalne vijećnike da, promjenom tabora nakon izbora, izigravaju volju birača, ali ne i s njezinom izjavom da je HDZ najveći kupac mandata.

"Mogao bih uzvratiti s nekoliko vrlo ubojitih primjera prema vašoj stranci, ali to neću učiniti. Nije dobro da se prepucavamo, već trebamo osigurati da se volja birača poštuje nakon izbora", poručio je Sanader HSS-ovoj zastupnici za saborskog 'aktualnog prijepodneva'.

Kazao je da Vlada, u suradnji s ustavno-pravnim stručnjacima, traži rješenje kojim bi se, s jedne strane, ispoštovalo načelo da mandat pripada vijećniku, ali i, s druge strane, spriječilo nepoštivanje volje birača.

Premijer je odbacio tvrdnje Dragutina Lesara (HNS) da Vlada na više načina opstruira rad Sabora, a posebno, po Lesarovim riječima, time što ne daje mišljenja na oporbene prijedloge i tako spriječava da se o njima raspravlja u Sabornici.

"Vlada ni po čemu ne opstruira rad Sabora, upravo suprotno, čini sve da pridonese njegovom dobrom radu", kazao je Sanader, poručivši HNS-ovcu da Vlada ne želi na brzinu davati mišljenja, već da se o svakom prijedlogu posavjetuje sa strukom.

U slučaju Lesarova prijedloga izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, koji se još od rujna prošle godine nalazi u saborskoj proceduri, Sanader kaže da se Vlada konzultirala s HNS-ovcima koji se, tvrdi, s njim ne slažu.

Nezavisni zastupnik Ivo Lončar upitao je premijera kada će kriminalistička policija 'pročešljati' poslovanje HRT-a, rekavši da na HRT-u "od najniže do najviše razine sjede obavještajci koji su završili beogradske obavještajne akademije".

Sanader mu je odgovorio kako vjeruje u neupitnost slobode medija, u tom smislu i neovisnost HRT-a, ali i u to da poslovanje te kuće mora biti podložno kontroli, apeliravši da se te dvije teme (neovisnost medija i potreba kontrole poslovanja) razdvoje.

"Očekujem da će u Hrvatskoj doći trenutak da se o tome u Hrvatskoj mirni govori, a da se one koji govore kritički ne spominje u kontekstu napada na slobodu medija", rekao je Sanader.



Pisane vijesti