Premijer Sanader: Uskoro sporazum s BIH o dvostrukom državljanstvu

Premijer Ivo Sanader najavio je danas u Hrvatskom saboru da bi za skorog posjeta Sarajevu između Hrvatske i BiH trebali biti potpisani sporazumi o dvostrukom državljanstvu i imovinsko-pravnim odnosima.

ZAGREB, 1. ožujka 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader najavio je danas u Hrvatskom saboru da bi za skorog posjeta Sarajevu između Hrvatske i BiH trebali biti potpisani sporazumi o dvostrukom državljanstvu i imovinsko-pravnim odnosima.

Sanader je to izjavio u 'aktualnom prijepodnevu' odgovarajući na pitanje Krešimira Ćosića (HDZ) što Vlada čini kako bi osnažila gospodarsku suradnju s BiH.

U Sarajevu bi se, najavio je, trebala organizirati i konferencija o ekonomskoj suradnji dviju država, na kojoj će sudjelovati vodeći gospodarski subjekti Hrvatske i BiH.

Vraćajući se na temu talijanskog zakona o dvostrukom državljanstvu, Slaven Letica (NZ) tvrdi da se radi o promišljenoj talijanskoj politici, koju naziva "strategijom kapilarne talijanizacije Hrvatske", a premijera Sanadera je pitao priprema li Vlada globalnu strategiju "za obračun s talijanskim neofašizmom".

Odbijajući dramatiziranje situacije, premijer ističe da će Vlada znati odgovoriti na spomenuti zakon koji je, kaže, protivan nekim europskim konvencijama.

Prema Vijeću Europe i Europskoj komisiji uputit ćemo naše stajalište s točno navedenim primjerima koji se članci određenih konvencija krše, najavio je premijer.

Ističe da neki krugovi u Italiji ne mogu bez iredente, ali da ne želi optuživati talijansku vladu koja je po službenim stajalištima i po potpori Hrvatskoj na putu u EU i NATO uvijek bila korektna.

Bojim se da je sve to eskaliralo zbog izborne kampanje, rekao je Sanader.



Pisane vijesti