Premijer Sanader od Vijeća ministara očekuje primjereno vrednovanje napora

Hrvatska ulazi u odlučujuću fazu svojeg približavanja Europskoj uniji i očekuje da će Radna skupina u nedjelju dati odgovarajuće, tj. pozitivno mišljenje o Akcijskom planu hrvatske Vlade koje će potom biti razmatrano i na Vijeću ministara u Luxembourgu, izjavio je u ponedjeljak premijer Ivo Sanader novinarima nakon održanog zatvorenog predavanja za polaznike Diplomatske akademije.

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska ulazi u odlučujuću fazu svojeg približavanja Europskoj uniji i očekuje da će Radna skupina u nedjelju dati odgovarajuće, tj. pozitivno mišljenje o Akcijskom planu hrvatske Vlade koje će potom biti razmatrano i na Vijeću ministara u Luxembourgu, izjavio je u ponedjeljak premijer Ivo Sanader novinarima nakon održanog zatvorenog predavanja za polaznike Diplomatske akademije.

"Očekujemo od Vijeća ministara, koje se 3. listopada sastaje u Luxembourgu, primjereno vrednovanje naših napora, kao što očekujemo da će Radne skupine prije toga donijeti odgovarajuće, tj. pozitivno mišljenje o Akcijskom planu", rekao je Sanader.

"Jedna je stvar nepobitna. Učinili smo veliki napredak u Akcijskom planu", dodao je premijer, najavivši intenzivno razdoblje radi ostvarenja početka pregovora.

Prema njegovu mišljenu, Hrvatska može očekivati potporu velikog broja zemalja, uključujući ne samo zemlje tradicionalno sklone Hrvatskoj, poput Austrije koja je sljedeća predsjedateljica EU, već i potporu Velike Britanije, sadašnje predsjedateljice Unijom.

Na upit što misli kakva će biti ocjena glavne haške tužiteljice Carle del Ponte koja u petak stiže u Zagreb, premijer Sanader nije želio o tome nagađati, istaknuvši pritom "da ako pregovori i počnu, Hrvatskoj ostaje obveza da riješi slučaj Gotovina".

Nije propustio poručiti da "Akcijski plan ide dalje, počela Hrvatska pregovore ili ne".

"U Hrvatskoj, naime, želimo vladavinu prava, i prije svega želimo poštovati hrvatske zakone", kazao je Sanader.

Premijer Sanader je na Diplomatskoj akademiji polaznicima održao predavanje o gospodarskoj diplomaciji koja, kako je rekao, postaje za Hrvatsku važnija od političke diplomacije. Najavio je da će diplomatska predstavništva Hrvatske u svijetu biti dodatno pojačana gospodarskim savjetnicima.

"Nakon ulaska u EU i NATO u potpunosti ćemo se posvetiti gospodarskoj diplomaciji", kazao je Sanader. Premijer smatra da će uskoro omjer gospodarske i političke diplomacije biti 70 prema 30, a možda i više, u korist gospodarske diplomacije.



Pisane vijesti