Premijer Sanader: Odnosi SCG i Hrvatske ne mogu se nazvati stagnacijom

Odnosi Srbije i Crne Gore i Hrvatske ne mogu se nazvati stagnacijom, već je riječ o "jednom mirnom stanju u kojem se obje zemlje žele što bolje pripremiti za uzvratni posjet premijera Vojislava Koštunice Zagrebu", kazao je hrvatski premijer Ivo Sanader u intervjuu beogradskom dnevniku "Danas" od subote.

BEOGRAD,1. listopada(Hina) - Odnosi Srbije i Crne Gore i Hrvatske ne mogu se nazvati stagnacijom, već je riječ o "jednom mirnom stanju u kojem se obje zemlje žele što bolje pripremiti za uzvratni posjet premijera Vojislava Koštunice Zagrebu", kazao je hrvatski premijer Ivo Sanader u intervjuu beogradskom dnevniku "Danas" od subote.

"Za vrijeme mog posjeta Beogradu prošle godine, mi smo potpisali nekoliko iznimno važnih sporazuma za obje zemlje i nastavit ćemo i dalje tu međusobnu suradnju. Smatram da treba završiti započeti posao i riješiti prije svega humanitarna pitanja, pitanje nestalih osoba, povrata ljudi, imovine i arhiva i svega što je na dnevnom redu", kazao je premijer Sanader.

Na tvrdnju da na sve te procese utječe "teret bliske prošlosti", premijer Sanader je kazao da je "povijesna činjenica da je Hrvatska bila napadnuta, bila žrtva agresije i da se obranila i oslobodila zemlju, pobijedila u tom nametnutom ratu", te da je to "sada iza nas, moramo se usmjeriti budućnosti, smatramo da je budućnost puno važnija od velikih rasprava o prošlosti".

"Stojim i dalje iza onog što sam kazao u Kninu na proslavi desete obljetnice Oluje. Ja ću to ponoviti: Oluja je bila veličanstvena vojna operacija u kojoj smo oslobodili središnje dijelove Hrvatske. Ono što se događalo poslije Oluje treba procesuirati, to ne služi na čast ni onima koji su to napravili i treba se od toga ograditi i jasno odvojiti od same Oluje", kazao je premijer. On je upozorio da se moraju rješavati otvorena pitanja, pri čemu pitanje povratka više nije političko pitanje, jer svatko ima pravo na povratak i odluku gdje će živjeti.

"Na ovim područjima, a to je moja generalna primjedba svima, previše se bavimo prošlošću. Evo, mi smo imali prosvjeda i bilo je velikog nezadovoljstva nakon što su ministar vanjskih poslova SGC Vuk Drašković i njegova stranka proglasili Dražu Mihailovića antifašistom. Mi znamo kakve su zločine njegovi četnici tokom rata činili ovdje i ti prosvjedi mogu biti razumljivi, međutim, ja smatram da su to teme koje nas sprečavaju da gledamo u budućnost i gradimo suradnju koja se temelji na međusobnom uvažavanju, priznanju i poštivanju suverenih država, ljudskih i manjinskih prava u svakoj od naših zemalja i suradnji u pogledu europskih integracija. Jer, budućnost i Hrvatske i Srbije i Crne Gore je u europskim integracijama i uvjeren sam da što prije bude Hrvatska prišla Europi i postala član Europske unije to će prije učiniti i Srbija", kazao je Sanader. Hrvatski premijer je dodao da "prošlost treba ostaviti povjesničarima, a aktualna politika se treba usmjeriti prema budućnosti. To vrijedi za sve, pa tako i za gospodina Draškovića".

Hrvatska praktički živi europske vrijednosti, kazao je premijer, potrebna je još samo i ta formalna potvrda pripadanja EU.

"Jedan od uvjeta je suradnja sa Haagom i znamo da je problem što general Gotovina nije u Haagu, jer postoji optužnica protiv njega i on se mora odazvati. Važno je reći da sa našeg stajališta to nije samo pitanje Haaga, već i naše unutarnje pitanje - u hrvatskom zakonodavstvu postoji Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, gdje se kaže da se svatko onaj tko je optužen, mora odazvati sudu. To je, dakle, pitanje pravne države", kaže Sanader.

Hrvatski premijer naglasio je sve bolju gospodarsku suradnju Hrvatske i zemalja regije, dodajući da - kad je riječ o SCG - postoje dva iznimno važna problema, INA, njezine benzinske crpke, te "Varteks" koji je imao niz svojih prodavaonica u Srbiji i Crnoj Gori. "Ima i u obrnutom smjeru primjera, firmi iz SCG koje potražuju svoju imovinu u Hrvatskoj i nama ostaje da to riješimo. Ono što nije dobro jest da se prodaju nekretnine prije nego što se riješi imovinski spor. Kada ovo kažem, imam na umu najnoviji slučaj jadranskog otoka Jakljan. Na koncu, podsjetit ću da smo predsjednik Marović i ja prilikom mog posjeta prošle godine, potpisali zajedničku izjavu u kojoj smo se obavezali da nećemo kroz prodaju sporne imovine prejudicirati ishod", kazao je Sanader.

Premijer Sanader naglasio je da je podržao ulazak Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i G17 Plus Miroljuba Labusa u asocijaciju Europske pučke stranke: "I to se pokazalo jako dobrim, jer ti sastanci na kojima se srećemo daju nam priliku da razgovaramo u miru bez pritisaka. Suradnja srodnih političkih stranaka u Europi je jako dobra i držim da će to pridonijeti i užem rješavanju problema izmedu Srbije i Hrvatske, ali i bržem putu obje naše zemlje ka Europskoj uniji".



Pisane vijesti