Premijer Sanader otvorio 4. Međuvladinu konferenciju "Biološka raznolikost u Europi"

Visoki predstavnici Europske unije, Ujedinjenih naroda i 50-ak zemalja potpisnica Sveuropske strategije o biološkoj i krajobraznoj raznolikosti okupili su se danas na Plitvicama gdje je s radom počela 4. međuvladina konferencija "Biološka raznolikost u Europi".

PLITVICE, 22. veljače 2006. (Hina) - Visoki predstavnici Europske unije, Ujedinjenih naroda i 50-ak zemalja potpisnica Sveuropske strategije o biološkoj i krajobraznoj raznolikosti okupili su se danas na Plitvicama gdje je s radom počela 4. međuvladina konferencija "Biološka raznolikost u Europi".

Konferenciju je otvorio predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader, ističući zadovoljstvo i zahvalu Tajništvu Vijeća Europe i Programu Ujedinjenih naroda o okolišu (UNEP) na organizaciji konferencije u Hrvatskoj.

Konferencija je priprema za 8. sastanak stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti koja će se u ožujku održati u Brazilu. Tijekom trodnevnog rada na konferenciji će se zauzeti stav i donijeti preporuke o biološkoj raznolikosti koje će se predočiti na konferenciji u Brazilu.

Premijer Sanader je istaknuo kako se Hrvatska u pogledu zaštite prirode opredijelila slijediti europski put, uspostaviti temelje koji će uskladiti interese zaštite prirode i gospodarstva.

Uskladiti interese prirode s gospodarskim, financijskim i ekonomskim sektorom, uspostaviti ekološku mrežu i stvoriti sustave preostalih vrijednih područja za ugrožene vrste i staništa jedan je od najvećih izazova, rekao je premijer Sanader.

U tome, dodao je, očekujemo pomoć i suradnju svih relevantnih sektora, javnosti, nevladinih udruga, biznis-sektora koji jesu i moraju biti ravnopravan partner i suradnik u procesima i naporima usmjerenim ka očuvanju sveukupne biološke i krajobrazne raznolikosti.

Podsjetio je da su se Konvencijom o biološkoj raznolikosti, Svjetskim summitom o održivom razvoju u Johannesburgu te Svjetskim summitom u New Yorku, 53 zemlje i na političkoj razini obvezale pretočiti riječi u djela, povećati napore i osigurati značajno smanjenje gubitka biološke raznolikosti do 2010.

To je od neprocjenjive važnosti za sve nas, našu djecu, unuke i generacije koje tek dolaze, poručio je premijer Sanader.

Ministar kulture Božo Biškupić uručio je sliku izvršnom tajniku Konvencije o biološkoj raznolikosti Ahmedu Djoghlafu o morskoj uvali u Dalmaciji. Bit će to ujedno i prva slika Muzeja biološke raznolikosti.



Pisane vijesti