Hrvatska je prepoznata kao zemlja koja vodi računa o očuvanju prirode

Činjenica što Hrvatska organizira 4. međuvladinu konferenciju "Biološka raznolikost u Europi" govori da smo u svijetu i Europi percipirani kao zemlja koja vodi računa o očuvanju prirode i zaštiti okoliša, izjavio je novinarima premijer Ivo Sanader nakon otvaranja konferencije u Nacionalnom parku "Plitvička jezera".

PLITVICE, 22. veljače 2006. (Hina) - Činjenica što Hrvatska organizira 4. međuvladinu konferenciju "Biološka raznolikost u Europi" govori da smo u svijetu i Europi percipirani kao zemlja koja vodi računa o očuvanju prirode i zaštiti okoliša, izjavio je novinarima premijer Ivo Sanader nakon otvaranja konferencije u Nacionalnom parku "Plitvička jezera".

"S jedne strane to je priznanje Hrvatskoj, a s druge i obveza da još više uložimo u zaštitu prirode", rekao je premijer odgovarajući na pitanje hoće li u proračunu za iduću godinu biti više novca za zaštitu prirode.

Podsjetio je da je prvi put u povijesti Hrvatske, Vlada kojoj je na čelu, na početku mandata osnovala Državni savjet za prostorno uređenje Hrvatske, što kao glavni prioritet uključuje očuvanje prirodne baštine i prirodne raznolikosti.

Državni savjet je Vladino tijelo i djeluje međuresorno između Ministarstva kulture i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, ali prije svega vodi računa o tome da se u suradnji s lokalnom zajednicom, županijama, gradovima i općinama dogovorimo gdje što možemo graditi, gdje ćemo sačuvati okoliš, rekao je Sanader.

Navodeći kako se građani boje rasprodaje hrvatskih bogastava poručio je da kad je riječ o državi ona neće prodavati svoje nekretnine. Tamo gdje budemo smatrali nužnim proglasit ćemo još parkova prirode, zaštićene krajobraze, a ako bude moguće zbog postavljenih visokih kriterija i nacionalne parkove i tamo neće biti moguća prodaja nekretnina, rekao je Sanader.

Velikim problemom Hrvatske i cijelog svijeta naveo je otpad, podsjećajući da je Hrvatski sabor na prijedlog Vlade donio dugoročnu strategiju gospodarenja otpadom za idućih 20 godina. U taj segment planiramo uložiti oko 25 milijardi kuna u idućih 20 godina, rekao je. Pojašnjavajući na upit novinara svoj poziv biznis sektoru za očuvanje prirode, premijer je rekao kako prateći suvremene tijekove u ekonomiji u globalizirajućem svijetu, vidi da su vodeće kompanije toga već svjesne odnosno da znaju da im glavni cilj ne može biti samo ostvarenje profita već da moraju voditi računa i o općem interesu društva i okruženja u kojem taj profit ostvaruju.

U tom smislu trendovi su već tu i ja bih htio da se prenesu i na Hrvatsku i mi ćemo na tome raditi, poručio je premijer Sanader.

Nakon otvaranja 4. Međuvladine konferencije "Biološka raznolikost u Europi" održana je konferencija za novinare na kojoj je izvršni tajnik konferencije Ahmed Djoghlaf rekao da će se u ožujku na svjetskoj konferenciji o biološkoj raznolikosti u Brazilu okupiti dvije tisuće delegata i stotinjak resornih ministara, a na njoj će nazočiti i glavni tajnik UN-a Kofi Annan. Poziv je uputio i premijeru Sanaderu.



Pisane vijesti