Premijer Sanader otvorio Hrvatski muzej i kulturni centar u Slovačkoj

Hrvatski premijer Ivo Sanader otvorio je u subotu u Devinskom Novom Selu u blizini Bratislave zajedno sa slovačkim kolegom Mikulasom Dzurindom Hrvatski muzej i kulturni centar koji su zajednički financirale obje vlade i obojica su tom prilikom istaknula značenje hrvatske manjine u toj zemlji, javlja Hrvatski radio.

ZAGREB, 3. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader otvorio je u subotu u Devinskom Novom Selu u blizini Bratislave zajedno sa slovačkim kolegom Mikulasom Dzurindom Hrvatski muzej i kulturni centar koji su zajednički financirale obje vlade i obojica su tom prilikom istaknula značenje hrvatske manjine u toj zemlji, javlja Hrvatski radio.

"Nama je u interesu da se Hrvati danas u suvremenoj Europi osjećaju kao punopravni građani tog društva i da su u punom smislu te riječi integrirani bilo da je riječ o Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji ili Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Sanader.

"Mislim da je suradnja hrvatske manjine i Slovačke fantastična. Mi smo u Slovačkoj izgradili civilno društvo u kojem se svaki pripadnik mora osjećati kao kod kuće", kazao je slovački premijer.

Za Hrvate u Slovačkoj ovo je velik dan, međutim taj centar ne znači sve, treba ga ispuniti sadržajima, projektima i knjigama, rekao je Sanader. Hrvatska je u izgradnju muzeja i centra uložila 150 tisuća eura.

Dzurinda je istaknuo i da će slovačka vlada kroz posebni fond nastaviti financirati manjinske projekte pa tako i hrvatske u okolici Bratislave.

Dvojica premijera razgovarala su i o hrvatskom približavanju EU, a slovački je premijer još jednom dao punu potporu Hrvatskoj na tom putu i najavio sastanak slovačkih i hrvatskih pregovarača.

U Devinskom Novom Selu živi nekoliko tisuća gradišćanskih Hrvata koji tamo već 400 godina njeguju jezik i kulturu iz svoje stare domovine. Izgradnja muzeja i kulturnog centra trajala je desetak godina.

Uz Sanadera i Dzurindu svečanosti otvaranja Hrvatskog muzeja i kulturnog centra nazočit će i ministar kulture Božo Biškupić.

Tijekom popodneva dvojica će premijera pratiti i meč finala Davis Cupa Slovačka-Hrvatska.



Pisane vijesti