Održana sjednica Povjerenstva Vlade RH za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva Vlade RH za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva Vlade RH za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome.

Članovi Povjerenstva izvješteni su na sjednici o načinima rješavanja teškoća na lokacijama naseljenim Romima u Osječko-baranjskoj županiji. Također su upoznati i sa županijskim programom aktivnosti, kojim se u sklopu provedbe Nacionalnog programa za Rome, u cilju poboljšanja uvjeta života Roma, razmatra 31 lokacija u pet gradova i sedam općina Osječko-baranjske županije, a u kojima je nastanjeno oko 1800 Roma. Zaključeno je kako će se sukladno Nacionalnom programu za Rome i Akcijskom planu Desetljeća za Rome pristupiti rješavanju pitanja prostornog uređenja, izradi urbanističkih planova i legalizaciji romskih naselja. Na sjednici je dogovoren i skori posjet romskim naseljima te održavanje sjednice Povjerenstva na području Osječko-baranjske županije.

Povjerenstvo je na sjednici usvojilo prijedlog Radne skupine za praćenje Akcijskog plana Desetljeća za Rome o dodjeli novčane pomoći obitelji nedavno tragično stradalog djeteta Tihomira Horvata u Vrtlarskom naselju u Općini Kotoriba.

Potpredsjednica Kosor upoznala je članove Povjerenstva s predviđenim proračunskim sredstvima u 2006. godini namijenjenim za provedbu Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeća za Rome 2005.-2015. godine. Tako je u sklopu Ureda za nacionalne manjine Vlade RH za provedbu Nacionalnog programa predviđeno 1.320.000 kuna i 3.592.500 kuna za provedbu PHARE programa podrške za Rome, Ministarstva pravosuđa za provedbu Nacionalnog programa 600.000 kuna, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za provedbu Nacionalnog programa 1.000.000 kuna, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za provedbu Nacionalnog programa 4.630.000 kuna, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za provedbu Nacionalnog programa 150.000 kuna i provedbu Akcijskog plana 150.000 kuna, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za provedbu Nacionalnog programa 300.000 kuna i Ministarstva unutarnjih poslova za provedbu Nacionalnog programa 140.000 kuna. Potpredsjednica Kosor napomenula je pritom kako postoje i drugi programi u koje su uključeni i Romi, ali zbog svoje šire naravi nisu tako specificirani, kao što su primjerice projekti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dodjele besplatnih računala obiteljima s osmero i više djece te Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj.

Članovi Povjerenstva izviješteni su i o rasporedu 680.000 kuna proračunskog novca najugroženijim krajevima naseljenim Romima koji nemaju dovoljno vlastitih financijskih sredstava za pružanje neophodne pomoći – Općini Kotoriba za uređenje Vrtlarskog naselja 120.000 kuna, Općini Donja Dubrava za sanaciju romskog naselja 400.000 kuna, Općini Podturen za sanaciju dječjeg vrtića u Lončarevu 50.000 kuna, Gradu Sisku za uređenje Kulturnog doma za Rome u Capraškoj poljani 30.000 kuna, Gradu Belišću za sanaciju naselja Bistrinci 50.000 kuna i Gradu Bjelovaru za rad Centra za savjetovanje za Rome 30.000 kuna.



Pisane vijesti