Premijer Sanader otvorio hrvatsko veleposlanstvo u Podgorici

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_sanader_otvorio_hrvatsko_veleposlanstvo_u_podgorici.jpg

Hrvatski premijer Ivo Sanader otvorio je u petak u Podgorici prvo hrvatsko veleposlanstvo u Crnoj Gori koje je 11. diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori nakon obnove njezine državne neovisnosti.

PODGORICA, 12. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader otvorio je u petak u Podgorici prvo hrvatsko veleposlanstvo u Crnoj Gori koje je 11. diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori nakon obnove njezine državne neovisnosti.

Otvaranju veleposlanstva nazočio je crnogorski premijer Željko Šturanović.

Sanader je na otvaranju rekao da je došlo vrijeme da se, nakon 15-16 godina ratova, agresije i međusobnih problema, okrene nova stranica u povijesti jugoistočne Europe i time pridonese i europskoj budućnosti.

"Želimo da gradimo odnose kojima ćemo pridonijeti trajnoj političkoj stabilizaciji ovog dijela Europe. Europa gradi novu budućnost, integracije i kooperacije umjesto konfrontacije. Ako želimo drugačiju budućnost, europske integracije nemaju alternative", kazao je Sanader.

On je istaknuo kako mu je drago da je Crna Gora odlučila da ide putem euroatlanskih integracija, navodeći da će u tome imati punu podršku i pomoć Hrvatske.

"Veleposlaniku Petru Turčinoviću i svim diplomatskim i ostalim predstavnicima hrvatskog veleposlanstva u Crnoj Gori želim da dobro predstavljaju svoju zemlju, a vlade dvije zemlje sigurno će raditi na tome da idemo prema ciljevima koji su dobri za obje države, kao i za cijelu Europu", rekao je Sanader.

Šturanović je ocijenio da otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Crnoj Gori, sa skorim otvaranjem crnogorskog diplomatskog predstavništva u Zagrebu, otvara novu stranicu u odnosima dvije zemlje i znači impuls obogaćivanju svestrane saradnje i bilateralnih odnosa.

"Za nas, otvaranje ambasada država nastalih na prostorima bivše Jugoslavije ima i emotivnu komponentu. Već su to učinile Slovenija i Makedonija, Bosna i Hercegovina je najavila skoro otvaranje, a očekujem da će to učiniti i Srbija nakon 21. siječnja", rekao je Šturanović.

On je istaknuo da posebno cijeni gestu Sanadera koji se odazvao pozivu da posjeti Crnu Goru i bude prvi hrvatski premijer koji je to učinio nakon stjecanja nezavisnosti dvije države. Čestitao je Hrvatskoj na uspjesima koje je postigla u procesu euroatlantskih integracija i zahvalio na njezinoj spremnosti da sa Crnom Gorom podijeli to iskustvo.

Veleposlanik Petar Turčinović je rekao da se nada da će službenici hrvatskog veleposlanstva pridonijeti promjeni slike dviju zemalja, koja će pokazati da su spremne neobično brzo i na dobar način da prevladaju prošlost i definirati novu kvalitetu u odnosima u cijeloj regiji.

"Crna Gora i Hrvatska imaju sve pretpostavke da to upravo budu, a veleposlanstvo će pomoći da se sve zajedno realizira", kazao je Turčinović.

On je rekao da su Hrvatska i Crna Gora bile prijatelji u povijesti, navodeći da se "nalazimo u točki u kojoj umijeće stvaranja prijatelja opet ide uzlaznom putanjom".



Pisane vijesti