Hrvatska i Crna Gora potpisale sporazum o gospodarskoj suradnji

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/hrvatska_i_crna_gora_potpisale_sporazum_o_gospodarskoj_suradnji.jpg

Hrvatska i Crna Gora potpisale su u petak u Podgorici sporazum o gospodarskoj suradnji od kojeg očekuju da potakne međusobna ulaganja, zajednički nastup na drugim tržištima i ojača robnu razmjenu.

PODGORICA, 12. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatska i Crna Gora potpisale su u petak u Podgorici sporazum o gospodarskoj suradnji od kojeg očekuju da potakne međusobna ulaganja, zajednički nastup na drugim tržištima i ojača robnu razmjenu.

Sporazum su u nazočnosti hrvatskog premijera Ive Sanadera i crnogorskog premijera Željka Šturanovića potpisali predsjednici Gospodarske komore Hrvatske i Privredne komore Crne Gore Nadan Vidošević i Vladimir Vukmirović.

Uz ocjenu da je "najčvršće prijateljstvo država ono koje se zasniva na obostranim gospodarskim interesima", Sanader, koji boravi u službenom posjetu Podgorici, je pozvao gospodarstvenike Crne Gore i Hrvatske na unapređivanje međusobne suradnje, da crnogorske tvrtke sudjeluju u investicionim projektima u Hrvatskoj, kao i da zajedno sa hrvatskim izlaze na treća tržišta.

Šturanović je rekao da se sa Sanaderom dogovorio da dvije vlade rade na stvaranju optimalnih uvjeta za povezivanje crnogorskih i hrvatskih gospodarstava što će biti olakšano činjenicom da su Crna Gora i Hrvatska, sa ostalim zemljama regije, potpisnice Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Vukmirović, koji je predsjedao Ekonomskim forumom hrvatskih i crnogorskih gospodarstvenika, rekao je kako gospodarska suradnja dviju država ide uzlaznom linijom, te da je robna razmjena Crne Gore i Hrvatske u 2006. iznosila 60 milijuna eura, što je trostruko više nego u 2005. Tako je Hrvatska po trgovinskoj razmjeni sa 10-tog došla na peto mjesto među zemljama sa kojima Crna Gora trguje.

Na Ekonomskom forumu u Podgorici sudjelovalo je više od 100 gospodarstvenika iz Hrvatske i Crne Gore.



Pisane vijesti