Premijer Sanader: Političko suglasje za javno-privatno partnerstvo (JPP)

Prijedlog smjernica za primjenu javno-privatnog partnerstva (JPP), koji su danas poduprli župani i gradonačelnici županijskih središta, Vlada će sutra poslati Hrvatskom saboru kako bi ih i on raspravio, najavio je premijer Ivo Sanader nakon sastanka sa županima i gradonačelnicima.

ZAGREB, 26. lipnja 2006. (Hina) - Prijedlog smjernica za primjenu javno-privatnog partnerstva (JPP), koji su danas poduprli župani i gradonačelnici županijskih središta, Vlada će sutra poslati Hrvatskom saboru kako bi ih i on raspravio, najavio je premijer Ivo Sanader nakon sastanka sa županima i gradonačelnicima.

Sanader ističe da je projekt JPP-a danas dobio suglasnost svih političkih opcija, da je stranačka pripadnost u zadnjem planu.

Cilj je JPP-a ubrzati izgradnju ustanova od javnog interesa, poput bolnica, škola, športskih dvorana, domova umirovljenika.

S dosadašnjim, klasičnim načinom gradnje tih objekata, Hrvatskoj bi za to trebalo oko 25 godina, kroz JPP to bi trebalo ići četiri puta brže, istaknuo je Sanader.

Financijski udio javnog partnera, npr. grada, u projektu JPP-a moći će iznositi do 35 posto njegova proračunskog prihoda iz prethodne godine.

To pak znači, kaže premijer, da bi se godišnje ukupno moglo 'osloboditi' oko četiri milijarde kuna.

Smjernice za JPP će, najavio je, ići i na GSV, a Vlada će Saboru predložiti da ih donese do sredine srpnja.

Smjernice predviđaju osnivanje posebne agencije kojoj bi javni partneri dostavljali prijedloge ugovora o JPP-u.

Nakon što agencija izda suglasnost išlo bi se na izbor privatnog partnera i to javnim natječajem, kaže potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Prije zaključivanja ugovora, javni će partner agenciji morati dostaviti sve elemente ugovora, a agencija će morati dati mišljenje u roku 30 dana. Ako to ne učini, smatrat će se da je mišljenje pozitivno.

Na takvo se rješenje išlo kako bi se izbjeglo uobičajeno birokratiziranje, objasnio je Sanader.

Premijer je naveo da je zanimanje privatnog sektora za projekte JPP-a veliko, posebice investicijskih fondova, ali napominje da to moraju biti pravne osobe registrirane u Hrvatskoj.

Iskustva s JPP-om, na primjeru županijske palače, prvog takvog projekta, prenio je varaždinski župan Radimir Čačić.

Premijer Sanader potvrdio je da se danas razgovaralo i o financijskim (ne)prilikama u Požeško-slavonskoj županiji, te kako su se javile još neke županije s financijskim problemima.

Na sjednici župana, u subotu, trebao bi se formirati tim koji bi s Vladom raspravio o tim i sličnim situacijama, dok bi problem županijskih bolnica bila tema sastanka s ministrom zdravstva.



Pisane vijesti