Premijer Sanader pozvao sve stranke da sprječavaju političku korupciju

Premijer Ivo Sanader pozvao je danas sa saborske govornice sve stranke da učine sve kako bi spriječile pojavu političke korupcije u svojim redovima, da se prestanu politički prepucavati i optuživati već da zajedno porade na suzbijanju korupcije.

ZAGREB, 27. rujna 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader pozvao je danas sa saborske govornice sve stranke da učine sve kako bi spriječile pojavu političke korupcije u svojim redovima, da se prestanu politički prepucavati i optuživati već da zajedno porade na suzbijanju korupcije.

"Želim da se zajedno borimo protiv takvih pojava jer one nemaju politički predznak, to ima veze s političkom kulturom", odgovorio je Sanader SDP-ovoj zastupnici Ingrid Antičević-Marinović koja ga je upitala što Vlada radi na suzbijanju političke korupcije, posebno što se tiče sankcioniranja kupovine vijećnika u Sisku, Karlovcu, Splitu i drugim sredinama.

Sanader je kazao da je "Hrvatska umorna od prepucavanja i optuživanja", da bi bilo lijepo da se hrvatsku javnost više ne opterećuje politikantstvom i aferama.

"Pozivam vas da se ostavite politikantstva i u tome nam pomognete", poručio je Sanader SDP-ovim zastupnicima.

Kako Vlada planira suzbiti korupciju, posebno što se tiče učinkovitijeg funkcioniranja porezne uprave i carine te kažnjavanja onih koji utajuju porez, zanimalo je HNS-ovca Nikolu Vuljanića.

Premijer mu je odgovorio da je porezna uprava Ministarstva financija u zadnje tri godine za 12 do 15 posto povećala porezne prihode, da se puno više radi na suzbijanju sive ekonomije.

"Budite uvjereni da će Vlada još jače inzistirati na transparentnom programu prijave poreza i svega što u to ide", rekao je.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović izvijestila je zastupnike da je Hrvatska prošloga tjedna postala članicom Vijeća guvernera koje upravlja Agencijom za atomsku energiju.

To je članstvo označila izuzetno bitnim za međunarodni položaj Hrvatske, a posebno, kako je rekla, za lobiranje kako bi Hrvatska 2008. ili 2009. postala privremenom članicom Vijeća sigurnosti UN-a.



Pisane vijesti