Premijer Sanader: Vlada nije mjerodavna u slučaju Brodosplita

Izvršna vlast nije mjerodavna niti može znati gdje je eventulano nestalo šest milijuna američkih dolara iz Brodosplita, rekao je danas premijer Ivo Sanader u Saboru, ističući kako se tim slučajem bavi Državno odvjetništvo.

ZAGREB, 27. rujna (Hina) - Izvršna vlast nije mjerodavna niti može znati gdje je eventulano nestalo šest milijuna američkih dolara iz Brodosplita, rekao je danas premijer Ivo Sanader u Saboru, ističući kako se tim slučajem bavi Državno odvjetništvo.

Sanader je to kazao odgovarajući na pitanje SDP-ova zastupnika Marina Jurjevića, koji je ustvrdio da Vlada nije odgovorila na pitanja oko 'afere Brodosplit' te da je svojim polovičnom odgovorima javnost dovela u još veću nedoumicu.

"Eventualni kriminal nema političkog predznaka, sačekat ćemo rezultate istrage, pa ćemo nas dvojica zajedno osuditi, ako se pokaže
da je bilo kriminalnih i nečasnih radnji, a ne da se Vladu proziva za nešto što treba napraviti Državno odvjetništvo", odgovorio je Sanader.


Istaknuo je da se istraga vodi i protiv bivše uprave Brodosplita, a Jurjeviću je spočitnuo da je pokazao kako nije spreman prihvatiti demokratske standarde i trodiobu vlasti.

"Ne može se donositi presuda bez sudova, i zato sam i spominjao prekrasnu osobu iz vaše obitelji", poručio je Sanader Jurjeviću, na
što mu je SDP-ov zastupnik uzvratio da je nepristojan.


Njegova stranačka kolegica Milanka Opačić upitala je premijera zašto je od istrage amnestiran bivši požeško-slavonski župan Ivan Bagarić (HDZ) i "boji li se premijer onoga što bi Bagarić mogao kazati".

Podsjetila je da je nedavno uhićeni bivši ravnatelj Kamen Ingrada Vlado Zec za Bagarićeva mandata bio dožupan.

"Jasno je da ste dali nalog za uhićenje Vlade Zeca, jer je policijska prijava protiv njega u ladici ležala nekoliko mjeseci", optužila je Opačić Sanadera, tražeći da se ispita i premijerova odgovornost za taj slučaj, budući da je Vlada Ingradovu kamenolomu oprostila dug.

Premijer je odgovorio da su to "besramne insinuacije", te da nije dao nalog za ničije uhićenje.

"Takvo što bilo je moguće za vaše vlasti, u demokratskom društvu to je nemoguće", rekao je Sanader, tražeći od Sabora da ga zaštiti od takvih napada.

Kazao je i da Kamen Ingradu njegova Vlada nije ništa oprostila, nego da je priznala do tad nepriznate troškove 20-ak kamenoloma, te ustvrdio da je dug od 35 milijuna Kamen Ingradu oprostila upravo bivša Vlada.



Pisane vijesti