Premijer Sanader stigao u Prag

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak ujutro u Prag, gdje će tijekom dvodnevna posjeta razgovarati s vodećim češkim dužnosnicima o daljnjim koracima Hrvatske na putu u članstvo Europske unije, nakon nedavnog službenog pokretanja pregovora, te o češkim iskustvima na tom planu, a važna tema razgovora biti će i unapređivanje gospodarske i kulturne suradnje između dviju zemalja.

PRAG, 10. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u ponedjeljak ujutro u Prag, gdje će tijekom dvodnevna posjeta razgovarati s vodećim češkim dužnosnicima o daljnjim koracima Hrvatske na putu u članstvo Europske unije, nakon nedavnog službenog pokretanja pregovora, te o češkim iskustvima na tom planu, a važna tema razgovora biti će i unapređivanje gospodarske i kulturne suradnje između dviju zemalja.

Do posjeta dolazi kratko nakon što je Hrvatska 3. listopada dobila pozitivnu ocjenu o suradnji s Haagom i zeleno svjetlo Vijeća ministara EU za pokretanje pregovora, čime je ušla u novo razdoblje intenzivnih priprema i usklađivanja zakonodavstva s europskim. Premijer Sanader najavio je ovih dana s tim u vezi nastavak dosadašnje žive diplomatske aktivnosti, a prva odrednica na tom putu je Prag, zatim baltičke zemlje i brojne druge.

Češka, jedna od deset novih članica koje su se u drugom krugu proširenja pridružile Uniji 1. svibnja 2004. kao punopravne članice, zasigurno će imati što prenijeti Hrvatskoj iz vlastita iskustva na europskome putu. Česi su, uz prvu obljetnicu članstva u EU u travnju 2005. pozitivno ocijenili učinke svoga ulaska u europsku obitelj država. Prema navodima čeških dužnosnika, ulazak u EU bio je snažan poticaj gospodarstvu pa je tako češki izvoz u godinu dana dosegnuo razinu kakvu nije bilo moguće ostvariti svih deset godina ranije, a bruto domaći proizvod (BDP) bilježi rast od 4 posto.

Nakon godine dana članstva u EU, potpora Uniji naglo je porasla u četiri najveće nove članice pa je tako u Češkoj u travnju, prema ispitivanjima javnog mnijenja, iznosila 70 posto. Brojke su puno više nego one zabilježene na referendumu o pristupu Uniji i ispitivanjima provedenim prije članstva, kada su mnogi strahovali od mogućih gospodarskih posljedica ulaska u EU. Strahovanja da će postati građani drugog reda nisu se, međutim, materijalizirala i raspoloženje u regiji se, po mišljenju analitičara, bitno promijenilo.

Odnosi i kontakti između dviju zemalja posebice su se intenzivirali tijekom ove godine, kada su u više navrata državni dužnosnici razmijenjivali posjete. Ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda izrazio je tako krajem svibnja u Pragu, u razgovorima sa svojom hrvatskom kolegicom, šeficom diplomacije Kolindom Grabar-Kitarović, češku potporu hrvatskim nastojanjima za ulazak u EU i NATO kao i spremnost Češke da pomogne Hrvatskoj na tom putu.

Češka je u novije vrijeme također bila u skupini zemalja koje su podupirale otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom. Premijer Jiri Paroubek, koji je u lipnju preuzeo tu dužnost, rekao je krajem kolovoza da će se njegova vlada zauzimati za otvaranje pristupnih pregovora Hrvatske i EU što je prije moguće te da njihovo otvaranje ne bi trebalo uvjetovati pronalaženjem generala Gotovine, dok je predsjednik Vaclav Klaus u rujnu u Zagrebu rekao kako Hrvatska ne smije biti žrtvom propalih fererenduma o europskom Ustavu u Francuskoj i Nizozemskoj te da se pristup EU, što je vrlo složen proces, ne bi smio blokirati jednim uvjetom. Konačno, Češka je 3. listopada u Luxembourgu također dala svoju bezuvjetnu potporu Hrvatskoj u pokretanju pregovora o pristupu u članstvo u EU.



Pisane vijesti