Potpredsjednica Kosor na žetvi soje braniteljske zadruge Hrvatska gruda u Bjelovaru

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor započela je danas žetvu soje na poljoprivrednom dobru Proizvodno uslužne zadruge hrvatskih branitelja «Hrvatska gruda» iz Gudovca kraj Bjelovara.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor započela je danas žetvu soje na poljoprivrednom dobru Proizvodno uslužne zadruge hrvatskih branitelja «Hrvatska gruda» iz Gudovca kraj Bjelovara.

Potpredsjednica Kosor simbolično je započela u svibnju ove godine radove na prvoj sjetvi soje pa je ovo prva žetva zadrugara okupljenih u zadruzi «Hrvatska gruda». Čestitajući zadrugarima na postignutim uspjesima istaknula je kako se i ovim primjerom pokazuje da hrvatski branitelji mogu u relativno kratkom vremenu pokrenuti kvalitetno poduzetništvo i utjecati na smanjenje uvoza te povećanje izvoza hrvatskih proizvoda. Također je najavila za početak studenoga održavanje prvog skupa braniteljskih zadruga u Vukovaru, gdje će biti prezentirane aktivnosti i budući planovi rada dosad osnovanih zadruga. Podsjetila je kako je Ministarstvo u prošloj godini dalo financijske potpore od 150.000,00 kuna za 10 zadruga, a u ovoj godini za 14 zadruga, uz predviđenu dodjelu potpora za još 5 zadruga do kraja godine. Pritom je, zbog uspješnosti ove mjere, najavila i povećanje proračunskih sredstava za njezinu provedbu i u idućoj godini.

Zadruga branitelja “Hrvatska gruda” osnovana je u studenom 2004. godine, a temeljna djelatnost usmjerena je na program proizvodnje i prerade soje u međusobnom procesu povezivanja hrvatskih branitelja i braniteljskih udruga s područja Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije. Zadruga trenutno okuplja 21 zadrugara, a u 2005. godini dobila je novčanu potporu za poticanje zadrugarstva od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u iznosu od 150.000,00 kuna, Zadruga uspješno nastavlja s radom te je ove godine zasijano 214 hektara soje. Zadruga u suradnji s kanadskim poslovnima partnerima, tvrtkom «Prograin», planira uzgajati sjeme soje, umnožavati ga i širiti komercijalnu proizvodnju, a program zadruge u konačnici ima proizvodnju soje na 16.000 hektara i sjemena soje na oko 800 hektara namijenjen izvozu u Japan. Uz taj dio aktivnosti drugi dio se odnosi na projekt povrtlarske proizvodnje u malim staklenicima u zatvorenom ciklusu. Također se planira povezivanje sa srodnim zadrugama u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.



Pisane vijesti