Predsjednik Vlade: ''Hrvatska već jest u EU''

Hrvatska već jest u Europskoj uniji i za to joj nedostaje tek formalna potvrda, a kao punopravna članica mogla bi sudjelovati već na izborima za Europski parlament 2009. godine, izjavio je u utorak u Pragu hrvatski premijer Ivo Sanader u razgovoru za Radio Slobodna Europa (RFE).

Hrvatska već jest u Europskoj uniji i za to joj nedostaje tek formalna potvrda, a kao punopravna članica mogla bi sudjelovati već na izborima za Europski parlament 2009. godine, izjavio je u utorak u Pragu hrvatski premijer Ivo Sanader u razgovoru za Radio Slobodna Europa (RFE).

''Mi već jesmo u EU-u i samo nam treba formalna potvrda koja će se dogoditi za koju godinu'', rekao je Sanader u dugom interviewu tijekom kojeg je, odgovarajući na pitanja, slušatelje Radija Slobodna Europa upoznao s cjelokupnom političkom situacijom u Hrvatskoj.

''Najprije moramo dobro odraditi pregovore, datume ostavimo za kasnije. Ali bismo bili iznimno zadovoljni ako bismo kao punopravna članica sudjelovali na europskim izborima u lipnju 2009.'', rekao je Sanader.

Odluku EU-a o otvaranju pregovora Sanader je ocijenio ''dobrom'', ustvrdivši da je za nju presudno bilo to što je Hrvatska iskazala demokratsku zrelost, pa i u suradnji s Haškim sudom.

Ponovio je kako je početak pregovora Hrvatske i dodatni poticaj zemljama u regiji i da Hrvatska želi biti ''most suradnje između EU-a i jugoistoka Europe, zemalja Balkana''.

Na pitanje o tome kako vidi status Kosova, Sanader je odgovorio kako će Hrvatska, kao zemlja kandidat za EU, slijediti Unijinu politiku i u tom pitanju i kako je dužnost svih u regiji da svojim iskustvom i poznavanjem stvarnog stanja pomognu međunarodnoj zajednici u pronalaženju pravog rješenja za Kosovo kojeg, međutim, kako je rekao, ne može biti bez suglasnosti Beograda.

Ponovio je i kako je nastavak suradnje s Den Haagom hrvatska obveza i da je to ''pitanje vladavine prava'', pa se i odbjegli general Ante Gotovina, kao i svaki optuženik, mora pojaviti na sudu.

''Dok taj slučaj ne riješimo, Akcijski plan ide dalje'', rekao je Sanader, pozvavši u pomoć i zemlje članice EU-a ''jer Gotovina očito nije u Hrvatskoj''.

Hrvatski premijer ne vjeruje kako na europskom putu Hrvatske ima prepreka, već samo težih i lakših poglavlja, ali će sve, ''kao i u slučaju Češke, Slovačke, Mađarske i ostalih zemalja, ovisiti od umješnosti naših pregovarača''.

Predsjednik vlade i u razgovoru za Radio Slobodna Europa založio se za povratak svih izbjeglica i za to da hrvatska i srpska djeca idu u iste škole i razrede, a ne da ih se getoizira.

Istodobno je, na upit o tome hoće li poznate građane Hrvatske koji su 90-ih napustili zemlju, pozvati na povratak, ustvrdio kako je u Hrvatskoj danas takva atmosfera u društvu da ''nije potrebna nikakva deklaracija oko bilo čega''.

''Ja mislim da nisu potrebni nikakvi deklarativni pozivi da svi osjećaju da su dobrodošli u Hrvatsku'', rekao je Sanader, koji je u utorak završio dvodnevni službeni posjet Češkoj.



Pisane vijesti