Premijer Sanader: Veći proračunski prihodi pokazuju uzlet gospodarstva

Premijer Ivo Sanader ocijenio je danas da rast proračunskih prihoda u drugom kvartalu ove godine pokazuje da je došlo do gospodarskog uzleta.

ZAGREB,15. lipnja 2005.(Hina) - Premijer Ivo Sanader ocijenio je danas da rast proračunskih prihoda u drugom kvartalu ove godine pokazuje da je došlo do gospodarskog uzleta.

Prihodi proračuna u drugom su tromjesečju povećani za 8,6 posto u odnosu na prvo, a najveći porast bilježi se kod poreznih prihoda, rekao je Sanader na sjednici Vlade.

Makroekonomsku stabilnost potkrijepio je i podatkom o 2,8 postotnoj inflaciji u prvih pet mjeseci, a njen brzi rast početkom godine pripisuje rastu cijena nafte na svjetskom tržištu.

Premijer je to istaknuo za rasprave o Strategiji razvoja unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru, koju je Vlada prihvatila.

Prihvatila je i izvješće o provedbi plana intervencija u zaštiti okoliša, prema kojemu je lani zabilježeno 101 iznenadno onečišćenje, od kojih se polovica odnosi na onečišćenje tla.

Ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić uvjerena je da će do konca godine sve županije ispuniti svoju dužnost i napraviti planove intervencija za iznenadna onečišćenja.

Vlada je dala punu potporu projektu uvođenja biodizelskog goriva, što je i jedna od obveza u približavanju EU.

Pridržavanje EU pravila, za Hrvatsku znači da bi iduće godine trebala proizvesti 35,7 tisuća tona biodizela (2,75 posto ukupne potrošnje goriva), a do 2010., kada bi udio biogorivo trebao biti 5,75 posto, tu bi proizvodnju trebala više nego udvostručiti.

No, problem je što se do danas nije pokrenulo ni demonstracijsko postrojenje za njegovu proizvodnju, pa je Vlada donijela nekoliko zaključaka koji bi trebali zajamčiti pomake u tom pogledu.

Proizvođače bi trebalo bolje poučiti o uzgoju uljane repice i proizvodnji biodizela, uvesti poticaje za repicu, pokrenuti demonstracijsko postrojenje, a prve proizvedene količine biodizela koristiti u javnom prijevozu u Zagrebu i Rijeci.

U iduća tri mjeseca trebalo bi predložiti izmjene Zakona o trošarinama koje bi zajamčile povrat dijela trošarina proizvođačima i uvoznicima biodizela.

Darku Mariću, stopostotnom hrvatskom ratnom vojnom invalidu prve skupine, Vlada je darovala kuću u Dugoj Resi, koja je posebno prilagođena za najteže invalide.

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo obilježavanja 110. obljetnice potvrđivanja hrvatskog Zakona o patentima, te 130. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.



Pisane vijesti