Premijer Sanader: Vlada će se uključiti u pronalaženje rješenja u Požeško-slavonskoj županiji

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da će se Vlada uključiti u pronalaženje rješenja o prezaduženosti Županije požeško-slavonske, te još jednom ponovio da u vezi sa prodajom Plive nema nikakve tajnovitosti, da je sve transparentno i da će Vlada svoje dionice prodati najboljem ponuđaču.

OKRUGLI STOL O FINANCIRANJU POLITIČKIH STRANAKA I IZBORNE PROMIDŽBE

ZAGREB, 11. rujna 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da će se Vlada uključiti u pronalaženje rješenja o prezaduženosti Županije požeško-slavonske, te još jednom ponovio da u vezi sa prodajom Plive nema nikakve tajnovitosti, da je sve transparentno i da će Vlada svoje dionice prodati najboljem ponuđaču.

Situaciju u Požeško-slavonskoj županiji treba s politikantske dovesti na stručnu razinu, rekao je premijer gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada".

Dodao je kako je, prema informacijama koje je dobio iz Ministarstva financija, požeško-slavonski župan (Ronko), kako bi produbio krizu, sam od banaka zatražio blokadu županijskih računa.

Od nadležnih tijela zatražit ćemo istragu je li bilo nezakonitosti u slučaju poslovanja Županije i u poslovanju Kamen Ingrada te, ako se to utvrdi da se odgovorni kazne, poručio je Sanader navodeći kako će se rješenja tražiti u okviru Ministarstva financija.

U vezi s prodajom Plivinih dionica ponovio je kako tu nema nikakve tajnovitosti i da će Vlada svoj udjel prodati onome tko ponudi najbolju cijenu. Podsjetio je da je novac od prodaje tih dionica namijenjen povratu duga umirovljenicima, čiju isplatu, drugu ratu, mogu očekivati u prosincu i to prije Božića.

Vlada se ponaša kao dobar gospodar i nikakve nedosljednosti nije bilo, rekao je Sanader na konstataciju da je Vlada kada je riječ o prodaji 18 posto Plivinih dionica bila nedosljedna. Ustvrdio je da se cijena dionice od početka prodaje mijenjala na više te da je normalno da Vlada želi postići što višu cijenu. Podsjetio je da je prvotna Actavisova ponuda bila puno niža i tada se Vlada zbog toga nije odlučila prodati svoj udio, naveo je.

Na upit zašto su privatizacija hotelskog poduzeća Maestral i Plive prerasli u aferu, Sanader je rekao da što se posla tiče afere nema, ali da se u Hrvatskoj vrlo često daju neutemeljene ocjene.

Nažalost, često ne postoji odgovornost za izrečenu i napisanu riječ, rekao je premijer dodajući da se onda na temelju neargumentiranih, neprovjerenih izjava i insinuacija stvaraju afere.

Govoreći o procesu privatizacije najavio je da bi novi zakon o privatizaciji mogao biti donesen koncem godine.

Zakonski tekst je u fazi završnih konzultacija sa sindikatima i poslodavcima. Hoćemo radničko dioničarstvo, ali ne po modelu
samoupravnog socijalizma koji se pokazao promašenim, već da radnici koji su stvarali poduzeće mogu pod povoljnijim uvjetima kupiti
dionice, rekao je Sanader .


Odgovarajući na pitanja sudionika u emisiji rekao je da nema krize brodogradnje i da će brodogradilišta biti restrutkturirana po modelu prihvatljivom Europskoj uniji uz očuvanje hrvatske posebnosti. Također je rekao da će plaće radnicima Splitskog brodogradilišta biti isplaćene. Na pitanja o zaštiti Jadrana te konstatacije da bi Vlada trebala biti odlučnija u provedbi zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, podsjetio je da Vlada provodi saborske odluke, ali i poručio da dobro razumije problematiku zaštite Jadrana i ribarstva.

Komentirajući rezultate istraživanja prema kojem 92 posto hrvatskih građana smatra da je Hrvatska korumpirana zemlja, rekao da je korupcija prisutna i u najrazvijenijim zemljama. Odao je priznanje građanima koji su pokazali hrabrost i prijavili takve slučajeve te podsjetio da je još prije ljetne stanke zatražio istraživanje o stupnju korumpiranosti, koje će provesti USKOK. Riječ je percepciji korumpiranosti, a kroz to istraživanje to će se odbaciti ili potvrditi, rekao je.

Još jednom je istaknuo odlučnost u borbi protiv kriminala i pranja novca.



Pisane vijesti