Predsjednik Vlade dr. sc. Sanader na okruglom stolu "Financiranje političkih stranaka i izborne promidžbe u Hrvatskoj"

Na okruglom stolu o financiranju političkih stranaka i izborne promidžbe u Hrvatskoj, premijer Ivo Sanader je najavio da će se prijedlog zakona o financiranju političkih stranaka uskoro naći na sjednici Vlade RH, a potom i u saborskoj proceduri te izrazio važnost "cjelovite i otvorene rasprave" o toj temi.

ZAGREB, 11. rujna 2006. (Hina) - Na okruglom stolu o financiranju političkih stranaka i izborne promidžbe u Hrvatskoj, premijer Ivo Sanader je najavio da će se prijedlog zakona o financiranju političkih stranaka uskoro naći na sjednici Vlade RH, a potom i u saborskoj proceduri te izrazio važnost "cjelovite i otvorene rasprave" o toj temi.

"Transparentnost je dio naše odgovornosti prema građanima Hrvatske i dokazuje da prihvaćamo standarde Europske unije", rekao je Sanader na okruglom stolu u Hrvatskom saboru u organizaciji Središnjeg ureda za državnu upravu, OSCE-a, GONG-a i Transparency Interantionala Hrvatska. Nastojanja hrvatske Vlade podupro je voditelj Misije OESS-a u RH Jorge Fuentes i dodao kako ne želi da Hrvatska ima probleme i skandale vezane uz finaciranje političkih stranaka.

Premijer Sanader je istaknuo da se novim zakonom želi pronaći najbolji model financiranja političkih stranaka kako bi se transparentno mogla regulirati pitanja vezana uz donacije, visinu njihova iznosa i drugo. Također je dodao da je taj zakon izrađen u sklopu Nacionalnog programa suzbijanja korupcije i najavio još jedan prijedlog zakona, o popisu birača.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je ocijenio da je rasprava o financiranju političkih stranaka od iznimne važnosti za politički trenutak Hrvatske te dodao kako je to zakon kojega hrvatska javnost "dugo i predugo očekuje" i kojim će se učvrstiti okviri političkog "fair playa".

Antun Palarić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu je rekao da bi se po prijedlogu tog ureda stranke financirale iz tri izvora: iz državnog proračuna i to na način da parlamentarne stranke dobivaju novac razmjerno broju zastupnika na dan konstituiranja Sabora, iz članarine te iz donacija u novcu, robi i uslugama pri čemu je Vlada predložila potpunu zabranu anonimnih donacija. Određen je i limit donacija: 90.000 za fizičke osobe i milijun kuna za pravne osobe, a sve donacije moraju biti podložne nalazu Državne revizije koji se predočuje Hrvatskom saboru. Zabranjuju se donacije stranih država, stranaka i pravnih osoba, a zanepoštivanje se uvode novčane kazne od 500.000 kuna za političke stranke i 20.000 za odgovornu osobu u stranci, rekao je Palarić.

U raspravi o tom prijedlogu, Zorislav Antun Petrović iz TI Hrvatska je ocijenio da je to dobar korak za početak rješavanja problema, ali da će ga trebati još dosta doraditi.

Stručnjak s Pravnog fakulteta Mario Jelušić je, među ostalim, upozorio da nije propisano da se prilozi moraju uplaćivati na središnji račun stranke, a Josip Kregar je, pozdravljajući političku volju da se zakon donese, upozorio i na nedostatke vezane uz sankcije i nepostojanje odredbi vezanih uz izbornu kampanju.

Predstavnica GONG Suzana Jašić je zatražila da se pitanje financiranja izborne kampanje regulira posebnim zakonom jer se to, smatra, ne može učiniti ovim zakonom jer na izborima postoji i velik broj nezavisnih listi i kandidata, a u vrijeme kampanje stranke i najviše troše.

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin je rekao da bi zakon trebalo nazvati "zakonom o financiranju HDZ-a i SDP-a ", jer su, kaže, ostale stranke za njih "financijski patuljci", a zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac je naveo kako smatra da, osim novčane moći, treba obratiti pažnju i na društvenu moć državnog aparata, crkve i medija, a koja je, navodi, mnogo važnija.



Pisane vijesti