Premijer Sanader: Znanje je motor razvoja

Model gospodarstva utemeljenog na znanju pruža najbolje mogućnosti za suočavanje s novim globalnim okruženjem, rekao je danas premijer Ivo Sanader na Nacionalnoj konferenciji "Hrvatska - prema gospodarstvu znanja".

ZAGREB, 12. prosinca 2005. (Hina) - Model gospodarstva utemeljenog na znanju pruža najbolje mogućnosti za suočavanje s novim globalnim okruženjem, rekao je danas premijer Ivo Sanader na Nacionalnoj konferenciji "Hrvatska - prema gospodarstvu znanja".

Upravo na znanju, ističe, treba se temeljiti novo okupljanje nacionalne energije.

Sanader upozorava da se svijet nikada nije mijenjao brže, te da su Hrvatskoj, želi li mu se priključti potrebna brzina i jasno postavljeni ciljevi.

Stoga, naglasio je, nemamo vremena za gubljenje, za besplodne svađe, nemamo pravo iznevjeriti sve koji su u nezavisnost i slobodu ugradili sve što su imali.

Poručio je da upravljanje budućnošću traži pouzdanost, slogu i povjerenje.

Naš građanin zna da je došao trenutak za novi iskorak, da su nam potrebne snaga, vizija i sloga, kao na samim počecima, naglasio je Sanader.

Podsjetio je kako je hrvatski čovjek vjerovao u sebe i kad je bilo puno teže, kad su se neke promjene činile neostvarive.

Ilustrirao je to primjerom čovjeka koji je na samom početku hrvatske države potajice izrađivao hrvatsko znakovlje i koji je policiji kad ga je pronašla uzvratio "štancam i štancal bum".

Takav je hrvatski čovjek, on "štanca i štancal bu", on zna i vjeruje u sebe, on skrbi za Hrvatsku i u teškim vremenima, naglasio je premijer.

Rekao je također kako uvođenje gospodarstva znanja u hrvatsko društvo treba biti dodatni poticaj, vlastito pogonsko gorivo ulasku u EU.

Pregovori s Unijom, dodao je, nisu čarobni štapić, Hrvatska će sama odrediti strategiju svojeg razvitka, procijeniti svoje prednosti u odnosu na okruženje.

Sve se, dodaje, svodi na to da u EU uđemo na vlastitim nogama, a ne na koljenima i da u globalizaciji upravljamo svojom sudbinom.

Da Hrvatska mora stvoriti vlastiti model razvoja, smatra i predsjednik države Stjepan Mesić, te poručuje da ožujka iduće godine treba donijeti nacionalni razvojni program u kojemu će cilj biti povećanje zaposlenosti i visoke stope rasta.

Upravo u ulaganju u obrazovanje, znanost i investicije, Mesić vidi pretpostavke za povećanje međunarodne konkurentnosti Hrvatske, brži razvitak gospodarstva te uklapanje Hrvatske u globalno tržište.

U svemu tome, poručio je, posebno treba skrbiti o socijalnom momentu razvoja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks podsjeća da ima niz zemalja koje su, upravo ulažući u znanje, uspjele prebroditi gospodarske krize, pokrenuti razvoj i povećati standard, te spominje Irsku i Finsku.



Pisane vijesti