Premijer u Bruxellesu: Razgovarali smo o stvarima koje određuju budućnost Europske unije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je jučer i danas u Bruxellesu na sastanku Europskoga vijeća. Po njegovom završetku, u izjavi za novinare, premijer Milanović istaknuo je da se razgovaralo o stvarima koje određuju budućnost Europske unije, a time i Hrvatske.

S obzirom da su se pojavile određene nejasnoće u interpretaciji premijerove izjave o mogućem referendumu, pojasnio je o čemu se točno radi. „Bitno je da kao država djelujemo koordinirano i da se zna što je čiji posao. Bit priče je u tome da stvari o kojima se ovdje razgovara i odluke koje će polako biti donošene jesu nešto o čemu u Hrvatskoj mi kao politička zajednice ljevice, desnice, centra i nestranačka, nismo nikada razgovarali i o tome sam mislio na moguće referendume u budućnosti, kao što su bili po cijeloj Europi nakon Nice, nakon Lisabona, dakle to je ta vrsta referenduma“. Naglasio je da se u Hrvatskoj mora postići dogovor o tome što točno želimo i koji su nam interesi, jer to su vrlo važna pitanja o kojima će se morati raspravljati.

„Trenutno je debata u Europskoj uniji nabijena prije svega višegodišnjim financijskim okvirom, koji će biti dogovoren i ispregovaran krajem studenoga“, rekao je predsjednik Vlade i najavio je da će do Nove godine biti još tri puta u Bruxellesu, sredinom studenoga na sastanku Prijatelja kohezije, a onda na još dva Europska vijeća, od kojih će jedno biti posvećeno proračunskom okviru za sljedećih sedam godina, a drugo fiskalnom povezivanju.

„To su ogromne stvari, koje trenutno u postojećim pravnim temeljima Europske unije nemaju svoj temelj. Dakle, potrebno je opet ići u nove procese, zato govorim da je Europska unija jedan kontinuiran proces koji nikada ne staje. Zato ćemo o nekim stvarima možda morati sutra izaći na referendum, kao i Francuzi, kao Nizozemci, kao većina nacija u Europi, kada se dogovorimo. To su ti referendumi“, pojasnio je predsjednik Vlade ističući da se radi o važnim referendumima za koje smatra da se na njih treba izaći, a oni se razlikuju od referenduma koje neka interesna skupina u društvu želi pod svaku cijenu jer nema većinu u parlamentu.

Na novinarsko pitanje o prijedlogu HDZ-a da se u Saboru osnuje odbor za praćenje ulaska Hrvatske u Europsku uniju, premijer Milanović podsjetio je da je Nacionalni odbor za praćenje pregovora osnovan na inicijativu pokojnog Ivice Račana i po modelu koji je pripremljen u SDP-u 2004. i 2005. „Dakle, taj odbor je SDP-ovo dijete, on je trajao do zaključenja pregovora, pregovori su završeni. Hrvatska je u finalnoj fazi i ja to ovdje osjećam na svakom koraku“, istaknuo je premijer. Dodao je da je Odbor bila SDP-ova kreacija, da je bila u nacionalnom interesu, dobro funkcionirala, i prestala sa završetkom pregovora. „Što se tiče inicijativa za osnivanjem nacionalnih odbora, imamo državu, završili smo pregovore, a ulogu u tim pregovorima je imala i sadašnja opozicijska stranka, vrlo važno. Radili smo zajednički na tome, ali moramo se malo dići iznad male sitne sebičnosti“, zaključio je premijer.

Na traženje novinara da komentira izjave zastupnika HDZ-a Davora Stiera na konferenciji za novinare u Saboru, predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je da nikada nikoga nije izrijekom spomenuo, niti stranku, niti pojedinca. „Kažu u narodu da onaj kojeg svrbi, da se taj i češe“, kazao je premijer. „Ja znam kako se i što se razgovara i govori na zajedničkim odborima u Europskom parlamentu, znam tko je što u kojem trenutku rekao, to je sve dokumentirano. Nikoga izrijekom nisam spomenuo i neću. A vi ćete doći do tih podataka, jer su oni javni, pa ćete sami zaključiti koliko su neke stvari korektne, a koliko uopće nisu, i koji se motivi iza toga skrivaju. Ne možete ići po inozemstvu i ogovarati svoju državu i vladu, ako za to nemate jake argumente“, rekao je predsjednik Vlade istaknuvši da to nikada nije radio. „Očekujem sa se isti kriteriji primjenjuju na sve u Hrvatskoj, pa da objasne što sam ja to, recimo, govorio u Berlinu, pred kojom publikom sam govorio, što sam govorio o Hrvatskoj, o porezu, o hrvatskoj raznolikosti“, zaključio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti