Premijer u Čakovcu označio početak radova Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra, vrijednog 16,5 milijuna eura

  • Slika /Vijesti/2023/Studeni/24 studenog/VRH_3208-01.jpeg

Polaganjem temeljnog kamena u Čakovcu je službeno označen početak radova na izgradnji Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra RERC-a, vrijednog 16,5 milijuna eura, a svečanosti su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar Radovan Fuchs. Premijer Plenković istaknuo je da će se projekt financirati nacionalnim i sredstvima poreznih obveznika, kroz državni proračun, kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo rada, kao i sredstvima Međimurske županije i Grada Čakovca.

Novi centar pružat će uslugu boravka za osobe s invaliditetom, usluge rane razvojne podrške djeci s poteškoćama u razvoju te psihosocijalnu podršku, a osim novih prostora Centra za odgoj i obrazovanje, imati će i prostorije, radionice i dvorane za provođenje dodatnih aktivnosti usmjerenih prema osobama s teškoćama.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo početkom izgradnje nove škole i centra za odgoj i obrazovanje, koji će, kako je rekao, pridonijeti kvalitetnijoj skrbi našim najmlađima i najranjivijima.

"Snaga svakog društva i svake države najbolje se zrcali u mogućnosti da kroz snagu proračunskih sredstava u načelu solidarnosti usmjeravamo prema onima kojima je najpotrebnije. Upravo je ovo jedan takav projekt", poručio je.

Istaknuo je da će se projekt financirati nacionalnim i sredstvima poreznih obveznika, kroz državni proračun, kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo rada, kao i sredstvima Međimurske županije i Grada Čakovca.

"Ovo je projekt u vezi kojeg su svi bili za! Nekako sam imao dojam da je bilo pitanje tko je više za. Takva je bila atmosfera u dijalogu između Grada, Županije, saborskih zastupnica i zastupnika, članica i članova Vlade i mislim da smo napravili ispravnu odluku", rekao je Plenković.

Kazao je da današnje događanje želi staviti u širi kontekst, odnosno povezati s dva zakona koja je Vlada u četvrtak prihvatila i uputila u Hrvatski sabor.

„Jedan o inkluzivnom dodatku, vrlo važan zakon koji će pomoći brojnim osobama s invaliditetom u Hrvatskoj, osobito onima s najtežim oblicima, njih 155 tisuća, gdje postojeća financijska sredstva dižemo s 240 milijuna na 511 milijuna godišnje, gdje četiri naknade fuzioniramo u jednu”, naglasio je Plenković.

Drugi važan zakon je Zakon o dječjem doplatku, dodao je.

„Povećavamo iznos dosadašnjih sredstava koji su bili oko 180 milijuna eura za dodatnih 90 milijuna eura i povećavamo broj obitelji, dakle, korisnika dječjeg doplatka s oko 120 tisuća na 250 tisuća, a broj djece s 240 na više od 500 tisuća djece koja će imati pravo na dječji doplatak”, rekao je premijer, dodavši da su ovo vremena dosad nezabilježenih investicija u obrazovnu infrastrukturu te da će se više od 2,5 milijarde eura uložiti u izgradnju vrtića, škola i dvorana.

Kroz RERC pokazujemo snagu zajednice

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da je RERC najbolji i najslikovitiji primjer kako pokazati snagu zajednice kroz humane i lijepe projekte.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini rekla je da se izgradnjom nove škole pokazuje da je i Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji i Republici Hrvatskoj stalo do dobrobiti osoba s teškoćama i njihovog uključivanja u društvo.

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, Dragica Benčik istaknula je da je osobama s teškoćama u razvoju potrebno mnogo toga te da će ih novi prostori primjereni za 21. stoljeće osnažiti u ostvarenju njihovih punih potencijala.

Sastanak sa županom o važnim projektima u Međimurju

Premijer Plenković je posjet Čakovcu završio sastankom sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, na kojem je potvrđena dobra suradnja, kao i odlučnost za realizaciju važnih projekata u Međimurju, a za koje su sredstva osigurana s nacionalne razine.

"Zadovoljan sam razgovorom sa županom oko projekata za sjever Hrvatske. To je nastavak daljnjih ulaganja, bilo da je riječ o obrazovnoj infrastrukturi, boljoj prometnoj povezanosti, zdravstvu i pružanju kvalitetnih i boljih usluga. Siguran sam da ćemo u duhu odlične suradnje i dijaloga kakav imamo sve ove godine nastaviti tu suradnju na dobrobit svih žitelja Međimurske županije", poručio je Plenković nakon sastanka na kojem je bila i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Župan Posavec na sastanku je potaknuo temu projekta izgradnje brze ceste između Čakovca i Varaždina te zamolio predsjednika Vlade da se taj projekt ubrza. Osim toga, tema sastanka bili su i drugi projekti.

"Upoznali smo premijera s projektima koji su vezani za 17 prijavljenih projekata dogradnje ili izgradnje škola za jednosmjensku nastavu, 19 projekata izgradnje ili dogradnje dječjih vrtića te 11 projekata iz energetske učinkovitosti za zgrade u odgoju i obrazovanju", rekao je župan i dodao da je tu i 11 projekata iz javne turističke infrastrukture.

Jedna od tema je bila i ona s područja zdravstva koja se odnosi na Županijsku bolnicu u Čakovcu gdje bi osnivačka prava trebala preuzeti država. Skupština Međimurske županije već ranije je zatražila ocjenu Ustavnog suda vezano uz prijenos prava.

Izvori: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković