Premijer u Karlovcu: Suočavamo se s rekordnim vodenim valovima, situacija je pod kontrolom

  • Slika /Vijesti/2023/Svibanj/18 svibnja/nova.jpg

Premijer Andrej Plenković rekao je da u više županija u Hrvatskoj traje obrana od poplava zbog visokih vodostaja rijeka, te da se slična, ako ne i gora situacija događa i u drugim europskim državama. Naveo je da je posebno teško u Karlovcu s obzirom da leži na četiri rijeke pa je samim time žrtva visokih vodostaja. "Dio grada je obranjen, pogotovo oni dijelovi Karlovca koji su ranije bili u najgoroj situaciji. U nekim drugim dijelovima ima šteta, ali globalno gledajući, možemo reći da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom. Pratimo situaciju i u drugim županijama", rekao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Karlovac, gdje je sudjelovao na radnom sastanku s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i Civilne zaštite vezano za pomoć stanovništvu u poplavi. 

U izjavi medijima, premijer je rekao da u više županija u Hrvatskoj traje obrana od poplava zbog visokih vodostaja rijeka, te da se slična, ako ne i gora situacija događa i u drugim europskim državama, poput Italije, gdje je poginulo 13 osoba.

Zahvalio je karlovačkoj županici Furdek Hajdin, gradonačelniku Karlovca Mandiću, ministrima Medvedu, Božinoviću, Banožiću, Hrvatskoj vojsci, policiji, vatrogascima, HGSS-u, Crvenom križu, Civilnoj zaštiti i lokalnoj zajednici na poduzetim i koordiniranim aktivnostima u okviru sustava domovinske sigurnosti.

Nastojalo se pomoći najugroženijima i spriječiti veće štetne posljedice

Premijer je kazao da se prethodnih dana nastojalo pomoći najugroženijima i spriječiti veće štetne posljedice. Naveo je da je posebno teško u Karlovcu s obzirom da leži na četiri rijeke pa je samim time žrtva visokih vodostaja.

"Dio grada je obranjen, pogotovo oni dijelovi Karlovca koji su ranije bili u najgoroj situaciji. U nekim drugim dijelovima ima šteta, ali globalno gledajući, možemo reći da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom. Pratimo situaciju u drugim županijama, osobito u Sisačko-moslavačkoj županiji", rekao je Plenković.

Posebno je istaknuo ulogu Hrvatskih voda, koje su, kako je rekao, puno toga napravile i na prevenciji i drugim mjerama zaštite od poplava.

Situacija trenutno bolja

"Bitno je da je trenutno situacija bolja nego što je bila prije nekoliko dana, primjerice u Obrovcu", dodao je Plenković.

Na pitanje je li bilo propusta na nekim mjestima, poput Hrvatske Kostajnice, gdje nije dovršena izgradnja zida, premijer je kazao da je vodostaj Une bio preko 5 metara.

"Oni su uz ogromne napore, i zahvaljujući doprinosu Hrvatske vojske, uz postojeće brane, uspjeli staviti i dodatne vreće", pojasnio je Plenković. Ustvrdio je da se, unatoč složenoj situaciji u Kostajnici, rade koraci naprijed, dodavši da uvijek može bolje.

Upitan o dugoročnim planovima za obranu Karlovca od poplava, predsjednik Vlade je rekao da je izgrađeno 11 kilometara nasipa, 12 kilometara se gradi, te treba napraviti još 10 kilometara.

"Mi smo prije nekoliko godina donijeli posebni zakon za obranu Karlovca od poplava, osobito kada je riječ o Kupi. Na pojedinim lokacijama postoje otvorena pitanja, ali puno je bolje nego što je bilo ranije", kazao je Plenković.

Vlada će pomoći nadoknaditi štetu županijama

Najavio je da će sutra na sjednici dobiti privremeno izvješće o ukupnom stanju u Hrvatskoj te da će Vlada, kao što je to učinila u slučaju brojnih elementarnih nepogoda dosad, pomoći pojedinim županijama da se nadoknadi šteta koja je nastala.

Na upit o obeštećenju stradalih od poplava, predsjednik Vlade rekao je da je potrebno sagledati nekoliko aspekata, prvi je da se u kontekstu prostornog planiranja i odabira lokacija bilo za stambene bilo za gospodarske objekte mora voditi računa o rizicima koji postoje na pojedinim područjima.

„Hrvatske vode imaju kartu rizika koja pokazuje gdje je izgledno da se dogodi poplava u slučaju visokih vodnih valova, dakle moramo imati element samoprevencije“, istaknuo je.

Drugi aspekt su retencije, koje automatski smanjuju vodostaj glavnoga korita rijeka te najavio jednu na Kupi kod Karlovca.

Istaknuo je da treba voditi računa o mogućnostima osiguravanja objekata i dodao da za kuće i objekte izgrađene na rizičnom području osiguravajuće kuće niti ne žele osigurati kuće ili su premije enormno visoke.

„Moramo voditi računa o prostornim planovima na lokalnoj razini, o osiguranju na mjestima rizika, ulagati na različite brane koje imamo i na prirodne retencije“, zaključio je.

Podsjetio je da je Vlada dosad pomagala županijama u slučaju velikih elementarnih nepogoda te u dogovoru s županima pronašla sredstva da pomogne, a oni bi dalje kanalizirali pomoć prema subjektima koji su bili oštećeni te da će tako učiniti i sada.

„Sagledat ćemo štete i pomoći koliko možemo“, ponovio je.

Naglasio je da su ovo enormni vodostaji te da to nije nešto što se događa svaki dan i kazao da trebamo voditi računa o globalnim klimatskim promjenama koje donose ekstremne vremenske uvjete, velike oborine i velike suše.

„Ono što je jednom bio standard obrane jednom u 100 godina se mijenja, u tome jest cijeli efekt klimatskih promjena“, istaknuo je i dodao da ono što vidimo kod nas se događa u cijelom svijetu.

Pisane vijesti | Andrej Plenković