Premijeri Milanović, Letta i Bratušek najavili jačanje trilateralne suradnje

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijeri_milanovic_letta_i_bratusek_najavili_jacanje_trilateralne_suradnje.jpg

Premijeri Hrvatske, Italije i Slovenije najavili su u četvrtak nakon sastanka u Veneciji jačanje suradnje triju zemalja unutar Europske unije, istaknuli potporu proširenju Unije na jugoistok Europe, te najavili osnivanje trilateralne radne skupine koja će se baviti energetskom i infrastrukturnom suradnjom na području sjevernog Jadrana.

Na konferenciji za tisak nakon sastanka održanog pod nazivom "Obale, forum za dijalog i suradnju između Italije, Hrvatske i Slovenije" premijeri Zoran Milanović, Enrico Letta i Alenka Bratušek također su rekli da njihovi trojni sastanci "neće biti samo epizoda" već će se održavati svakih šest mjeseci.
"Vrlo sam zadovoljan ovim današnjim susretom ... to je susret jedne talijanske strategije da prestane gledati vlastiti pupak već da igra na scenariju Europske unije i da odigra sve karte s kojima raspolaže i da to učini zajedno sa zemljama poput Slovenije i Hrvatske", rekao je domaćin sastanka talijanski premijer Letta.
"Možemo imati jači položaj unutar Europske unije. Drugi se već međusobno organiziraju. Svi smo zajedno ali se na primjer baltičke zemlje stalno sastaju, zemlje sjeverne Europe se stalno sastaju. Mi imamo zajedničke teme i interese, dijelimo mnoge dinamike koje se odnose na ovaj dio Europe, ali ne samo naše tri zemlje nego i druge, poput Austrije", rekao je Letta.
Premijer Milanović je naglasio da su "ovakvi susreti način da jedni drugima kažemo što imamo i da se pripremimo za koliko je to moguće usklađenije nastupe i stavove za sastanke Europskog vijeća".
"Hrvatska ulazi u EU s ambicijama da ne bude samo promatrač, premda svjesna da je mala država, već sa željom da doprinese", rekao je.
"Drago mi je što nakon toliko vremena konačno razgovaramo u okviru istog foruma i iste ogranizacije, u dobroj vjeri i s namjerom da se ova organizacija proširi i na istok, na druge države u regiji", dodao je.
"Tu imamo dobre namjere, naprosto da pomognemo, da pružimo ruku, ali da ne budemo mentori i tutori drugim zemljama, jer ni mi nismo voljeli imati tutore a ne vole ni drugi", kazao je Milanović.
"S obzirom da smo to dobro osjetili na sebi, znamo kako ćemo se postaviti prema drugima, prije svega mislim na Srbiju. Čeka ih dug put na kojemu ih nećemo spoticati", naglasio je Milanović.
Slovenska premijerka Bratušek također je rekla da očekuje kako će ulazak Hrvatske u EU potaknuti suradnju triju zemalja. "Ulazak Hrvatske u EU je jedna velika prilika za još tješnju suradnju između triju jadranskih zemalja i uvjerena sam da ćemo tu priliku znati iskoristiti", kazala je Bratušek.
Odgovarajući na pitanje je li se razgovaralo o spornom LNG terminalu koji Italija želi izgraditi u Tršćanskom zaljevu, u blizini slovenske granice, a čemu se službena Ljubljana protivi, Bratušek je kazala da je ovo bio trilateralni sastanak, a to pitanje je samo između Italije i Slovenije. "Naši ministri razgovaraju i uvjerena sam da će se taj problem riješiti", rekla je.
Letta je kazao da "postoje prirodni interesi koji zajedno drže Sloveniju, Italiju i Hrvatsku". "Imamo puno tema na kojima možemo surađivati jer smo sve tri zemlje sjevernog Jadrana i članice Europske unije, a također smo i tri zemlje koje imaju prirodni interes za razvoj Balkana u svjetlu približavanja te regije EU-u", naglasio je talijanski premijer.
"Stoga smo odlučili da ovaj susret neće biti epizoda nego smo odlučili da damo kontinuitet našem radu i da ovaj forum nastavi rad kroz radnu skupinu na tehničkoj razini koju smo već sastavili i koja će se baviti energetikom, infrastrukturom i lukama sjevernog Jadrana", rekao je Letta.
"Želimo surađivati i prevladati sadašnju sterilnu atmosferu. Kad se usporedimo s divovskim infrastrukturama koje imaju naši prijatelji Kinezi i Korejci onda nas naše dimenzije tjeraju da uspostavimo suradnju između naših luka na sjevernom Jadranu", kazao je.
Troje premijera najavilo je da će se njihov sljedeći trilateralni sastanak održati početkom sljedeće godine u Sloveniji, a u drugoj polovici 2014. domaćin sastanka trebala bi biti Hrvatska.
Ovo je bio drugi trilateralni sastanak u tri tjedna na kojem su sudjelovali Milanović i Bratušek. Hrvatski premijer sastao se sa slovenskom kolegicom i austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom 23. kolovoza u Grazu.
(Hina)




Pisane vijesti