Premijeri Sanader i Fico žele intenzivirati gospodarsku suradnju Hrvatske i Slovačke

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijeri_sanader_i_fico_zele_intenzivirati_gospodarsku_suradnju_hrvatske_i_slovacke.jpg

"Politički, Slovačka i Hrvatska nemaju nikakvih problema, i Zagreb uživa našu punu potporu glede euroatlantskih integracija. Smatramo Hrvatsku jednim od najboljih, ako ne čak i najboljim kandidatom za EU i NATO", kazao je Fico na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Sanaderom.

BRATISLAVA, 23. travnja 2007. (Hina) - Redoviti susreti na najvišoj razini izmedju Hrvatske i Slovačke potvrda su iznadstandardnih veza u kojima pitanje euroatlantskih integracija postupno ustupa mjesto gospodarskim temama u međusobnoj suradnji, rekli su u ponedjeljak u Bratislavi premijeri dviju zemalja Ivo Sanader i Robert Fico.

"Politički, Slovačka i Hrvatska nemaju nikakvih problema, i Zagreb uživa našu punu potporu glede euroatlantskih integracija. Smatramo Hrvatsku jednim od najboljih, ako ne čak i najboljim kandidatom za EU i NATO", kazao je Fico na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Sanaderom.

Premijer Sanader je rekao da dvije zemlje održavaju visoki intenzitet slovačko-hrvatskih odnosa.

"Nije prošlo ni 100 dana od posljednjeg susreta a već ćemo se ponovo sastati u srpnju u Dubrovniku na konferenciji o NATO-u", rekao je Sanader, zahvalivši se slovačkom premijeru na čvrstoj i jasnoj potpori za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji.

"Hrvatska očekuje pozivnicu za NATO točno za godinu dana", kazao je on, a što se Europske unije tiče, "naša je ambicija da do kraja 2008. završimo pregovore a da do kraja desetljeća, tj. 2009. godine, postanemo članica EU".

Glede poteškoća na koje bi Hrvatska mogla naići vezano uz europski ustav Sanader je rekao da je "glavno da Hrvatska završi svoj dio posla na vrijeme" i izrazio je uvjerenost da je "Hrvatska kao 28. članica Europske unije potpuno neupitna i izvan svake dvojbe".

Europski ustav na ledu je od 2005. kada su ga ga na referendumima odbacili Francuzi i Nizozemci, a neki su od europskih čelnika više puta rekli kako novog proširenja neće biti bez usuglašenog novog ustava.

Dvije godine koje Hrvatskoj slijede Sanader je ocijenio "prijelomnim i ključnim za međunarodno pozicioniranje Hrvatske".

Komentirajući ishod francuskih predsjedničkih izbora i moguće posljedice po Hrvatsku, Sanader je kazao da je "očekivan", te da pobjeda bilo kojeg kandidata "neće promijeniti politiku Francuske prema Hrvatskoj".

Fico je potvrdio interes Slovačke za suradnju u izgradnji i najmu rezervoara nafte u Omišlju na Krku, o čemu će, kako je objasnio, podrobnije razgovarati ministri gospodarstva.

Također je pozvao Sanadera da poruči hrvatskim tvrtkama se prijave na javne natječaje za izgradnju pojedinih cestovnih dionica u Slovačkoj.

"Tempo i kvaliteta izgradnje autocesta u Hrvatskoj su bili vrijedni pažnje", rekao je Fico.

Potvrdio je da je Slovačka primila na znanje potpisivanje multilateralnog ugovora o paneuropskom naftovodu, od Constanze u Rumunjskoj do Trsta, i ocijenio da je sjajna prilika za Slovačku za opskrbu naftom iz naftovoda Adrija.

Premijer Sanader je rekao kako je Hrvatska zainteresirana za suradnju u energetskoj oblasti jer obje zemlje žele energetsku neovisnost .

"Pokrenut ćemo suradnju za skladištenje obveznih slovačkih rezervi nafte u Hrvatskoj ali isto tako preispitati kako se Slovačka moze uključiti u projekt paneuropskog naftovoda", rekao je Sanader.

Sanader je kazao da su hrvatske tvrtke zainteresirane za sudjelovanje u slovackoj auto-industriji, a Rade Končar iskazuje interes za javni natječaj za proizvodnju tramvaja u Bratislavi.

Na pitanje novinara o modelima izgradnje autocesta Sanader je objasnio da "Hrvatska financira ceste iz javnih sredstava".

Istaknuo je da njegova vlada "nije deficitom gradila ceste".

"Naslijedili smo deficit od 6,3 posto GDP-a i smanjili ga na 2,9 posto, no ceste smo nastavili graditi i jačim tempom", kazao je hrvatski premijer.

Također je rekao da se Hrvatska nije odlučila za jedinstvenu poreznu stopu, tzv. flat tax, zbog složenosti svog poreznog sustava.

Za razliku od premijera Fica, izjasnio se protiv poreza na dividende.

"Mi smo sada u fazi da tek razvijamo financijsko tržiste, i ono još treba vremena da se zahukta", rekao je Sanader i objasnio da je za razliku od Hrvatske, Slovačka imala 17 mirnih godina tranzicije.

U razgovorima dvojice premijera istaknuta je i činjenica da Hrvatsku posjećuje sve više slovačkih turista. Prošle se godine ta brojka zaustavila na 230.000, te će se, kako je najavljeno, u Rijeci i Splitu otvoriti slovački konzulati.



Pisane vijesti