Premijerka o predsjedniku: suradnja bila dobra

SLAVONSKI BROD, 18. veljače 2011.(Hina) - Suradnja između Vlade RH i predsjednika Republike Ive Josipovića u prvoj godini njegova mandata bila je dobra, ocijenila je premijerka Jadranka Kosor u Slavonskome Brodu nakon svečane proslave 90. obljetnice "Đure Đakovića" i poručila kako se i rad predsjednika i rad vlade mora kretati isključivo u okviru Ustava i ustavnih ovlasti.

"Trudili smo se oboje da ta suradnja bude upravo takva. Vidim danas da ima nekih špekulacija da to i nije baš tako, međutim, mi se zaista moramo truditi da poštujemo ono što je Ustav Republike Hrvatske jasno naglasio", rekla je. Na pitanje kako komentira izjavu predsjednika Josipovića da bi reforme u zemlji trebale biti brže, odgovorila je da "predsjednik nikada zapravo ne govori na što točno misli".

"Predsjednik je također rekao da bi on - kada bi bio premijer - ušao u ured i ukinuo sve propise koji koče investicije. Moram reći da bih rado čula koji su to zakoni. Ne koče zakoni investicije, već ih koče oni koji ne provode zakone, a ti su na svim razinama. Oni koji ne provode zakone, koji se ne trude i ne rade ništa, oni koče sve, i gospodarstvo i investicije", poručila je.

Predsjednica vlade, na novinarsku zamolbu da komentira najave rasta cijena kruha i mlijeka, rekla je kako poziva da se cijene tih osnovnih prehrambenih artikala ne dižu.

Dodala je da će "organizirati sastanak kakav su imali 2009. godine s velikim proizvođačima i trgovcima kako bi od njih čuli što oni misle o tome".

Na pitanje novinara zašto državni inspektori ne rade djelotvornije na sprječavanju sive ekonomije, premijerka Kosor je odgovorila kako se trudi da sve službe i institucije rade svoj posao te da će pozvati glavnoga državnog inspektora na razgovor da se vidi koje su mogućnosti poboljašanja rada inspektora.

"Vjerojatno će biti zahtjeva za novim zapošljavanjem. Vlada je donijela odluku da nema novih zapošljavanja, ali mislim da je sada trenutak da to u nekim segmentima treba prerazmotriti, osobito u državnim tvrtkam, pogotovo tamo gdje postoje veliki investicijski ciklusi", istaknula je.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor bila je u Slavonskome Brodu na proslavi 90. obljetnice Holdinga "Đure Đakovića". Također je obišla i prvo kogeneracijsko postrojenje na šumsku biomasu, koje je vlastiti razvojni program "Đure Đakovića", a na poligonu Kindrovu bila je na predstavljanju borbenog oklopnog vozila i tenka M-84 i M-84D, koji se proizvode i moderniziraju u "Đuri Đakoviću".



Pisane vijesti