Preporuke Europske komisije reflektiraju aktivnosti Vlade i poticaj su za daljnje reforme

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/20 svibnja/VRH_3724.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se u današnjoj izjavi za medije na objavljene preporuke Europske komisije u okviru Europskog semestra, kazavši da je Komisija ocijenila da se Hrvatska izrazito dobro obranila od svih prijetnji koje su bile tu za javno-zdravstveno sustav u kontekstu pandemije COVID-19 te da su poduzete prave mjere za zadržavanje radnih mjesta.

Preporuke idu za tim, rekao je premijer, da se i dalje vodi politika koja će osigurati i likvidnost poduzeća i jedan put prema gospodarskom oporavku, dodavši da se zadnja preporuka odnosi na temu koja je kontinuirano na dnevnom redu, a to je učinkovitost pravosuđa i javne uprave.

"I s te strane mogu reći da su ove preporuke reflektirale aktivnosti Vlade i sigurno su poticaj za daljnje reforme", poručio je Plenković.

5. srpnja odličan datum za izbore

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo datumom izbora koji je danas objavio Predsjednik Republike.

"Mislim da je to odličan datum, 5. srpnja je vrlo brzo, a opet dovoljno daleko od danas da se svi kvalitetno pripreme za izbore. Moći ćemo svi imati jednake šanse i predstaviti svoje programe. Hrvatska demokratska zajednica izlazi na ove izbore s ogromnim postignućima u ovom mandatu, s jasnom vizijom sigurne budućnosti za naše građane i po meni nikad jasniji odabir onih koji vam nude teme koje apsolutno nemaju veze s budućnosti i onih koji nisu u stanju nositi odgovorne dužnosti na razini države u ovakvoj krizi", rekao je Plenković.

Dodao je da HDZ sa svojim partnerima pokriva sve teme te da ima kvalitetan program i kvalitetne ljude.

"Budući da će ova odluka Predsjednika stupiti na snagu  2. lipnja, tek tada kreće onaj rok od 14 dana za predaju kandidatura. Prema tome, kandidature se predaju 15 ili 16 lipnja i do tada imamo puno vremena da uz raspravu na tijelima stranke koje su to kandidatkinje i kandidati koji će biti na listama HDZ-a 5. srpnja", kazao je Plenković.

Nema projekta u Vukovaru kojeg Vlada nije vrlo snažno podržala

Novinare je zanimao i komentar na današnji postupak Ivana Penave. Premijer Plenković kazao je da je primio na znanje njegovu odluku, kao i onu vijećnika Gradskog vijeća Vukovara.

"To je njihov odabir. Politički angažman i članstvo u političkoj stranci je aktivnost koja je dobrovoljna. Svatko može birati da bude član neke stranke ili da ne bude. Očito je on odabrao da više ne bude član HDZ-a, ja mu zahvaljujem na doprinosu, vjerujem da je on isto tako zahvalio HDZ-u – ovom
vodstvu i prošlom koji su mu pomagali da postane gradonačelnik Grada Vukovara", rekao je, dodavši da je ova Vlada učinila za Vukovar više nego mnoge.

Plenković je izdvojio da je ova Vlada ostvarila ogromne rezultate i u prvi plan stavila Slavoniju, Baranju i Srijem.

"Kada razgovaram s ostalim županima, gradonačelnicima i načelnicima, za grad Vukovar smo učinili više nego za bilo koji drugi", istaknuo je.

Vezano za pitanje procesuiranja ratnih zločina, premijer Plenković je naglasio da za to nije zadužena izvršna vlast, već policija i posebni odjeli u Državnom odvjetništvu koji se time bave.

Napomenuo je da će popis stanovništva biti dogodine te će se tada znati koliko je stanovnika u Vukovaru. Što se tiče pak gospodarskih aktivnosti, Plenković je poručio da nema projekta u Vukovaru kojeg Vlada nije vrlo snažno podržala.



Pisane vijesti | Andrej Plenković