Primorac: Narodne obveznice nisu politički projekt, već mogućnost građanima za povoljno i sigurno ulaganje

Narodne obveznice nisu politički projekt kojim bi Vlada testirala na koliko glasača može računati, nego se željelo omogućiti građanima povoljno i sigurno ulaganje kako bi svoju štednju koja je u bankama po niskim kamatnim stopama, plasirali po nešto većim kamatnim stopama. Isto tako, građane se želi uključiti u tržište kapitala i potaknuti njihovu financijsku pismenost, rekao je ministar financija Marko Primorac.

"To su bili naši ciljevi, ovo nije bio nekakav politički projekt gdje pokušavamo vidjeti koliko bismo glasova prikupili", rekao je i dodao da su, koliko mu je poznato, u obveznice uložili i SDP-ovci Arsen Bauk i Boris Lalovac. 

U drugom ulagačkom krugu za narodnu obveznicu država će, ponovio je, ponuditi 500 milijuna eura, a ako institucionalni ulagači upišu taj cjelokupni iznos, onda će ukupni iznos biti 1,8 milijardi eura.

U petak će znati kamatna stopa odnosno konačni uvjete izdanja, koji će tada biti objavljeni.

"Veseli što je odaziv građana bio iznimno dobar i nastavit ćemo s ovakvim izdanjima", rekao je Primorac, no kaže kako nije izgledno da će ih biti ove godine.

Buduće obveznice na dulji rok 

Objasnio je, naime, da je struktura domaćega javnog duga takva da će se vjerojatno ići na višegodišnja izdanja, do deset godina, uz uključivanje domaćih i stranih institucionalnih ulagača.

"Bilo kakva daljnja ponuda obveznica građana u ovoj godini ne bi bila produktivna", rekao je i dodao da se "ne može sva izdanja usmjeriti građanima, niti imati tako kratak rok".

Što se tiče njegova sudjelovanja u kupnji narodnih obveznica, rekao je da će se sve vidjeti u imovinskoj kartici te kako smatra da je "investirao dovoljno s obzirom na svoju ušteđevinu", kako bi "pokazao da vjeruje u projekt i ne sumnja u financijsku snagu Republike Hrvatske da otplaćuje svoje obveze".

Prioritet novog paketa mjera je osigurati prihvatljive cijene struje i plina

Primorac nije precizirao koliko bi mogao biti vrijedan novi paket mjera pomoći građanima zbog cijena energije koji se najavljuje za sredinu ožujka. Rekao je da ne može govoriti o detaljima, ali da je prioritet od 1. travnja osigurati prihvatljive cijene struje i plina, dok se s cijenama goriva radi kontinuirano.

Kaže da će potpore građanima odnosno pojedinim skupinama, biti usklađene i s dotokom sredstava od poreza na ekstradobit. Kolika će biti ta sredstva znat će se, po njegovim riječima, krajem travnja.

Najavio je da će se "pomoći građanima kojima je pomoć potrebna, nikoga na ostaviti na cjedilu i truditi se da te mjere budu privremene".

Slaže se s premijerom Plenkovićem kako najnoviji pokazatelji inflacije pokazuju preokret nepovoljnog trenda, jer se godišnje stope smanjuju, a pokazuju i da uvođenje eura nije značajnije utjecalo na poskupljenja.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti