Primorac: Poljoprivreda je jedna od strateških grana u Hrvatskoj

Slika /Vijesti/2024/Srpanj/12_srpnja/Primorac.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac izrazio je zadovoljstvo viješću kako je Fortenova za prodaju svog poljoprivrednog poslovanja najboljom ocijenila obvezujuću ponudu Podravke, rekavši da mu je drago što Fortenovin poljoprivredni sektor ostaje u hrvatskom vlasništvu.

"Kao praktički strateška grana, sektor koji je značajan i u smislu poljoprivrednih površina kojima upravlja u Republici Hrvatskoj, naravno da mi je drago što je to ostalo u hrvatskom vlasništvu", izjavio je Primorac, koji je nazočio potpisivanju ugovora o pokretanju zajedničke tvrtke između Končara i Siemens Energyja.
 
U smislu poteškoća koju je Fortenova imala s financiranjem, a onda i sa sankcioniranim subjektima, Primorac je izjavio kako je dobro da se to polako mijenja i da se osiguravaju stabilni izvori financiranja.
 
Podravka je stabilan i siguran partner, ocijenio je ministar, dodajući kako se bavi tim područjem, stoga nije nelogično da sudjeluje u ovom procesu na taj način.
 
Kazao je i da je poljoprivreda jedna od strateških grana u Hrvatskoj, koja svakako može biti potpora turizmu te da treba raditi na tome da to u što većoj mjeri i bude.
 
Naglasio je potrebu očuvanja hrvatske poljoprivrede, pa tako i uz jačanje njenog tehnološkog razvoja, tješnju suradnju između znanstvenih institucija, privatnih društava i tvrtki, ali i Vlade koja može dati potporu kroz kreiranje stabilnog zakonodavnog okruženja, kao i makroekonomske situacije koja će biti poticajna za ulaganja, stoga je to nešto na čemu treba svakako raditi u budućnosti.
 
Osvrnuo se i na povijest Fortenove, istaknuvši kako je riječ o tvrtki koja je u procesu transformacije očuvala radna mjesta i značajan dio hrvatskog gospodarstva, što je bilo najvažnije.
 
"Svi ostali procesi koji se odvijaju naknadno, odnosno posljedično uključujući i ovaj proces koji se dogodio, prije svega su u ingerenciji privatnih osoba, jer je privatna kompanija koja može odlučiti o svome daljnjem razvoju i o svojim strateškim partnerima", zaključio je ministar Primorac.
 
Potpisan ugovora o zajedničkom pothvatu Končara i Siemens Energyja
 
Cilj suradnje dvaju partnera je osnivanje tvrtke u zajedničkom vlasništvu u kojoj će Končar biti većinski vlasnik sa 60 posto, a Siemens Energy će imati 40 posto udjela.
 
Komentirajući potpisivanje ovog ugovora, Primorac je rekao kako će suradnja Končara i Siemens Energyja donijeti mnoge koristi, ne samo za Grupu Končar i Siemens Energy, već i za Hrvatsku, naglasivši da je Hrvatska ulaskom u eurozonu i Schengenski prostor te pristupanjem Europskom stabilizacijskom mehanizmu stvorila uvjete za značajnije privlačenje izravnih stranih ulaganja, investicije, povećanje zaposlenosti, plaća i ulaganja u istraživanje i razvoj, kao i za povećanje izvoza.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti