Primorac za HTV: Osigurat ćemo pomoć ranjivim skupinama. Državne financije su stabilne

 
O novom paketu Vladinih mjera, dokapitalizaciji HEP-a i drugim aktualnim temama u Dnevniku HTV-a govorio je ministar financija Marko Primorac.

"Mi kontinuirano ističemo da mjere koje se donose moraju biti ciljane, kratkotrajne, usmjerene prema onima kojima je pomoć najpotrebnija i tako strukturiramo sve pakete mjera dosad. Ukupan iznos ovog paketa mjera, koji je sveobuhvatan i ciljano usmjeren na građane kojima je najpotrebnija pomoć, ali i na gospodarstvenike, je milijardu i 700 milijuna eura, uz osiguravanje kontinuiteta opskrbe energentima i prihvatljivih cijena energije, osigurat će mirniji život našim gospodarstvenicima i građanima. Dohodovne potpore, prije svega prema skupinama koje trebaju tu pomoć, umirovljenici, osobe koje primaju minimalnu zajamčenu pomoć, dječji doplatak, dugotrajnu nezaposlenost, ranjive skupine kojima je pomoć potrebna i nju ćemo osigurati", istaknuo je.
 
Vlada razgovara o dokapitaliziciji HEP-a državnim novcem
 
Potvrdio je da Vlada razgovara o dokapitaliziciji HEP-a državnim novcem.
 
"HEP je podnio značajan teret ove krize. Naravno da ćemo učiniti sve, ne samo da održimo HEP na nogama, već da osiguramo kontinuitet zdravog i stabilnog poslovanja HEP-a. To nije sporno, sredstva su osigurana u proračunu. Mehanizam kojim ćemo to činiti ovisi o nekoliko čimbenika o kojima razgovaramo, kazao je i dodao da se razgovara i s EK o tome. Nećemo dopustiti da se poslovanje HEP-a na bilo koji način ugrozi, a njegovi projekti kao što su GoGreen ili solarne elektrane imat će potporu Vlade", naglasio je.
 
Rekao je da je Hrvatska u europskom vrhu kad se govori o pomoći građanima i kućanstvima.
 
Državne financije su stabilne
 
Kazao je da je stanje državne blagajne standardno.
 
"Prihodi naravno rastu, apetiti financijski - rashodi, troškovi države rastu, paketi pomoći mjera također koštaju. Državne financije su stabilne", naglasio je.
 
"Pratimo kretanja u poreznom sustavu i dizajniramo poreznu politiku - to ćemo raditi i dalje. Naš porezni sustav je potrošno orijentiran, zbog toga je dominantno vezan uz prikupljanje prihoda od poreza na dodanu vrijednost", rekao je.
 
"Porez na dohodak je prije svega prihod lokalnih jedinica. Volio bih da se pitanja malo usmjere prema njima. Oporbeni saborski zastupnici da razgovaraju sa svojim gradonačelnicima, ako su oni spremni podnijeti taj teret neka primjerice snize prirez na minimalnu razinu. Ako budu to sposobni učiniti mi ćemo razmotriti daljnje mjere u kontekstu poreznog rasterećenja dohotka", poručio je.
 
Naglasio je da se Hrvatska ne treba brinuti oko bankarskog sustava.
 
"Ono što se dogodilo u Americi je nastalo zbog specifičnih okolnosti", kazao je. 
 
Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti