Priopćenje sa zatvorenog dijela 154. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na zatvorenom dijelu 154. sjednice, Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajališta za sastanke Vijeća ministara, i to za sastanak Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC Trade), koji se održava danas, 8. svibnja, zatim za sastanak Vijeća za vanjske poslove (FAC), koji će se održati 12. svibnja te za sastanak Vijeća za opće poslove (GAC), koji će se održati 13. svibnja 2014. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Usvojeno je Izvješće o provedenim aktivnostima sukladno Nacionalnoj strategiji i Akcijskom planu za suzbijanje širenja oružja za masovno uništenje za 2013. godinu. Na temelju članka 9. u vezi s člankom 6. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, br. 79/2007 i 86/2012), Izvješće je označeno stupnjem tajnosti «ograničeno» te ga nije moguće objaviti.

Utvrđen je Prijedlog tužbe Vlade Republike Hrvatske protiv Rješenja povjerenika za informiranje, klase: UP/II-008-04/13-01/314, ur.broja: 401-21/04-14-06, od 10. travnja 2014. godine.

Što se tiče kadrovskih pitanja, pomoćnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave u Ministarstvu financija Nada Čavlović Smiljanec razriješena je na osobni zahtjev te je Josip Lozančić imenovan privremenim ravnateljem Porezne uprave, najduže na vrijeme od šest mjeseci, a sukladno odredbama Zakona o Poreznoj upravi (Narodne novine, broj 148/2013).

Novom članicom Upravnog vijeća Hrvatske poljoprivredne agencije imenovana je Blaženka Mičević, a dosadašnja članica Smiljana Goreta Ban razriješena je.

Kapetan Boris Matošić, dosadašnji član Stručnog tijela Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava interesa Republike Hrvatske na moru je razriješen te je kapetan Davor Vidan imenovan novim članom, kao predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
 

Pisane vijesti | Priopćenja