Vlada prihvatila Akcijski plan podrške izvozu za razdoblje od 2014.-2015.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je na današnjoj sjednici Akcijski Plan podrške izvozu za razdoblje 2014.-2015.

Svrha ovog dokumenta je kroz 13 aktivnosti i 41 mjeru izgraditi trajnu platformu za punu i sustavnu podršku Vlade izvozu u svim njegovim segmentima – kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Odlučna podrške Vlade izvozu proizlazi iz činjenice da je izvoz najzdraviji segment hrvatskog gospodarstva i motor izlaska iz krize. Iako samo 13% poduzeća u Hrvatskoj izvozi, ona ujedno zapošljavaju 50% zaposlenih u svim poduzećima, ostvaruju 65% od ukupnih prihoda od prodaji i ulažu čak 70% sredstava ukupno ulaganih u razvoj. Izvoz stvara radna mjesta, povećava BDP, smanjuje deficit tekućeg računa platne bilance, povećava devizne rezerve te unapređuje konkurentnost zemlje usvajanjem i razvijanjem novih znanja i tehnologija.

Akcijski plan pripreman je u partnerstvu i intenzivnim konzultacijama državnih institucija s hrvatskim izvoznicima i poslovnim udruženjima te je rezultat njihovih izravno postavljenih zahtjeva, uključujući i kroz opširnu anketu Hrvatskih izvoznika te niz konzultacijskih sastanaka.

Aktivnosti akcijskog plana odnose se na područja informiranja, umrežavanja, edukacije i savjetovanja izvoznika, jačanja podrške njihovim nastupima u inozemstvu i financiranju, profiliranja strateških tržišta i grana, jačanja konkurentnosti izvoza te rušenja administrativnih barijera u zemlji i inozemstvu.

Ovaj dokument, prvi takve vrste, izradilo je Vladino Povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva koje je s radom započelo prošlu jesen. Povjerenstvo sačinjava 19 tijela državne uprave i poslovna udruženja, a njegov rad koordinira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Osnivanje Povjerenstva, kao i sama inicijativa izrade Akcijskog plana, dio je izgradnje novog modela gospodarske diplomacije koja je započela prije nešto više od pola godine.



Pisane vijesti