Priopćenje sa zatvorenoga dijela 290. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 290. sjednice, usvojena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara - Vijeće za konkurentnost (unutarnje tržište i industrija) (COMPET - Internal Market and Industry), 7. ožujka 2024, Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača, u formatu ministara zapošljavanja i socijalne politike (EPSCO - Employment, Social), 11. ožujka 2024. te Vijeće za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 12. ožujka 2024. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Članovi Vlade izviješteni su o provedbi Nacionalnog programa reformi 2023., za mjesec veljaču 2024. te o pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2024.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, članici Odbora za državnu službu Stanki Vučici ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova predsjednika Odbora za državnu službu, s danom 13. ožujka 2024., do imenovanja predsjednika Odbora za državnu službu, a najduže do šest mjeseci jer joj ovlaštenje istječe 12. ožujka 2024.
 
Na osobni zahtjev razriješena je dosadašnja predsjednica Višeg službeničkog suda Sonja Brešković Balent, a novom predsjednicom imenovana je Jasna Smiljanić.
 
Razriješena je dosadašnja stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO) dr.sc. Branka Ivančan-Picek, a novim stalnim predstavnikom imenovan je ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda dr.sc. Ivan Güttler.
 
Državnoj službenici dr.sc. Branki Pivčević Novak  ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci jer joj ovlast istječe 7. ožujka 2024.
 
Utvrđen je Prijedlog odluke o imenovanju Darija Jurišića pravobraniteljem za osobe s invaliditetom, temeljem  provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, te je upućen u Hrvatski sabor na donošenje.
 
Zbog isteka mandata s danom 16. ožujka 2024. razriješen je glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, a novim glavnim inspektorom obrane imenovan je general-pukovnik Siniša Jurković, s danom 17. ožujka 2024.
 
Imenovani su članovi upravnih vijeća županijskih zavoda za javno zdravstvo te županijskih zavoda za hitnu medicinu.
 
Tako je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar članom Upravnog vijeća imenovan dr.sc Krunoslav Capak, u Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije članicom Upravnog vijeća imenovana je Ina Štander, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije dr.sc. Ljiljana Žmak, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije dr.sc. Sanja Kurečić Filipović, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr.sc. Marija Bubaš, u Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije dr.sc. Bernard Kaić, u Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dr.sc. Marinko Artuković, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Martina Bogut Barić, u Zavodu za javno zdravstvo Zadar Pavle Jeličić, u Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Barbara Bekavac, u Zavodu za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije Željko Petković, u Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije dr.sc. Ana Ivičević Uhernik, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Maja Bračun Vukčević, u Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Tomislav Benjak, u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Vesna Višekruna Vučina, u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije dr.sc. Mario Šekerija, u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije Željka Draušnik, u Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Andrea Šupe Parun, u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr.sc. Dijana Mayer, u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr.sc. Irena Tabain te u Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Ivana Brkić Biloš.
 
U Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije članom Upravnog vijeća imenovana je Ivana Portolan Pajić, u Zavodu za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije Maja Dragosavac, u Zavodu za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije Boris Hrečkovski, u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba dr.sc. Ivan Ćelić, u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije Nenad Radočaj, u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije Višnja Mihalić-Mikuljan, u Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije dr.sc. Višnja Nesek-Adam, u Zavodu za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Ingrid Bošan-Kilibarda, u Zavodu za hitnu medicinu Ličko-senjske županije Dražen Škrlec, u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije Rikardo Protrka, u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije Martina Bogut Barić, u Zavodu za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Sanja Predavec, u Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Vedran Drljača, u Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Luka Pejčić, u Zavodu za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije također Luka Pejčić, u Zavodu za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije Branka Juričev-Martinčev, u Zavodu za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije Saša Balija, u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije Nataša Zorić, u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije Mario Alpeza, u Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije dr.sc. Damir Važanić te u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije Nikša Antica.
 
Radi usklađivanja sa Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, razriješeni su dosadašnji i imenovani novi predsjednici i članovi upravnih vijeća lučkih uprava.
 
Tako su u Lučkoj upravi Ploče razriješeni predsjednik Upravnog vijeća Josip Bilaver te članovi Ivan Škarić, Ivo Mihaljević, Jurica Pavlović i Joško Nikolić. Novim predsjednikom imenovan je Josip Bilaver, a članovima Ivan Škarić, Ivo Mihaljević, Jurica Pavlović, Joško Nikolić, Zdenko Mateljak te Ivana Šalinović Radaljac.
 
U Lučkoj upravi Split razriješeni su predsjednik Upravnog vijeća dr.sc. Joško Dvornik te članovi Kristina Reja, Andrija Čaljkušić, Dražen Ivanušec i Željko Kuštera. Novim predsjednikom imenovan je dr.sc. Joško Dvornik, a članovima Kristina Reja, Marijan Čelan, Dražen Ivanušec, Željko Kuštera, Saša Horvat i Tihana Tadinac.
 
U Lučkoj upravi Šibenik razriješeni su predsjednik Upravnog vijeća Tomislav Juras te članovi Lidija Bralić, Tomislav Lucić, Melita Štrbić te Ante Mijalić. Novim predsjednikom imenovan je Tomislav Juras, a članovima Lidija Bralić, Tomislav Lucić, Melita Štrbić, Ante Mijalić, Grgo Soža te Paško Rakić.
 
U Lučkoj upravi Rijeka razriješeni su predsjednik Upravnog vijeća dr.sc. Bojan Hlača te članovi Vesna Mrzljak, dr.sc. Nina Perko, Josip Rupčić te dr.sc. Darko Glažar. Novim predsjednikom imenovan je dr.sc. Bojan Hlača, a članovima Vesna Mrzljak, dr.sc. Nina Perko, Josip Rupčić, dr.sc. Darko Glažar, Loris Rak, Giovanni Sponza te Vojko Obersnel.
 
U Lučkoj upravi Dubrovnik razriješeni su predsjednik Upravnog vijeća Kristijan Pavić te članovi mr.sc. Marko Potrebica, Jelka Musladin, Ana-Marija Batinović te Baldo Tomašević. Novim predsjednikom imenovan je Kristijan Pavić, a članovima mr.sc. Marko Potrebica, Jelka Musladin, Ana-Marija Batinović, Baldo Tomašević, Cvijeto Cvjetković i Neda Medović.
 
U Lučkoj upravi Zadar razriješeni su predsjednik Upravnog vijeća Darko Kasap te članovi Živko Kolega, Marino Buturić, Boris Fantulin te Alen Rukavina. Novim predsjednikom imenovan je Darko Kasap, a članovima Živko Kolega, Marino Buturić, Boris Fantulin, Alen Rukavina, Željko Lončar te Mario Pešut.
    
 

Pisane vijesti