Plenković: Hrvatski sabor raspustit će se 14. ožujka

  • Slika /Vijesti/2024/Ožujak/08 ožujka/Sjednica VRH 8.3 (1).jpeg

U uvodnom dijelu današnje sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković izvijestio je da je na sastanku parlamentarne većine, održanom jutros u Banskim dvorima, donesena odluka da se Hrvatski sabor raspusti 14. ožujka. Najavio je da će Vlada idućeg tjedna na sjednici donijeti još jedan paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu vezan uz nepromijenjenu struju cijene i plina, kao i paket potpore umirovljenicima. "Time ćemo zaokružiti aktivnosti koje smo predvidjeli te ranijim održavanjem izbora, otprilike dva mjeseca u odnosu na 5. srpnja 2020. godine, omogućiti svima mirno ljeto i vrijeme za formiranje nove parlamentarne većine i nove Vlade", kazao je.

Osvrt na aktualnosti u proteklome tjednu, na početku današnje, 290. sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković započeo je čestitkom Međunarodnog dana žena.
 
Istaknuo je da se na današnji dan obilježava borba žena za njihova prava prisjećajući se predrasuda i prepreka koje su rušile kako bi utrle put budućim generacijama u pogledu ravnopravnosti.
 
"Na tom putu dokazale su da nema područja na kojem nisu i ne nogu biti jednako uspješne kao muškarci", poručio je dodajući kako su žene, unatoč izazovima s kojima su se suočavale, ostale odlučne stvoriti svijet koji je pravedniji, humaniji i sigurniji.
 
Hrvatska može ostvariti svoj puni potencijal samo uz ravnopravno sudjelovanje žena u svim segmentima života
 

Naglasio je da je ravnopravnost žena i muškaraca temeljna vrednota hrvatskog Ustava i zakonodavnog okvira, a u svakodnevnom životu to znači jednak status, jednake mogućnosti i jednaku nagradu za rad te dostojanstvo i poštovanje prema ženama.
 
Vlada je usmjerena na zaštitu postojećih prava žena i na njihovo daljnje jačanje, kazao je premijer Plenković i pojasnio kako to uključuje ekonomska, politička i društvena prava, suzbijanje svih oblika diskriminacije, a osobito nasilja nad ženama.
 
Iako su borbu za svoja prava povijesno vodile žene i organizacije za prava žena, premijer Plenković naglasio je da je ravnopravnost univerzalno pitanje i temeljno ljudsko pravo i dodao da zato rad na unaprjeđenju položaja žena zahtjeva angažman i žena, ali i muškaraca, te svih institucija.
 
"Čvrsto vjerujem da Hrvatska može ostvariti svoj puni potencijal i nositi se s izazovima 21. stoljeća samo uz ravnopravno sudjelovanje žena u svim segmentima života. To je bila i ostat će polazišna točka i cilj politike naše Vlade", poručio je.
 
Sabor će se raspustiti 14. ožujka i tada počinju teći rokovi za raspisivanje izbora
 
Predsjednik Vlade izvijestio je da je jutros održan sastanak parlamentarne većine na kojem je postignuto suglasje da se Hrvatski sabor raspusti 14. ožujka.
 
Najavio je da će Vlada idućeg tjedna na sjednici donijeti još jedan paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu vezan uz nepromijenjenu struju cijene i plina, kao i paket potpore umirovljenicima.
 
"Time ćemo zaokružiti aktivnosti koje smo predvidjeli te ranijim održavanjem izbora, otprilike dva mjeseca u odnosu na 5. srpnja 2020. godine, omogućiti svima mirno ljeto i vrijeme za formiranje nove parlamentarne većine i nove Vlade", kazao je.
 
Predsjednik Sabora, dodao je, danas že uputiti zastupnicima prijedlog rasporeda rasprava i dnevnog reda za idući tjedan.
 
Sukladno odluci o raspuštanju Sabora, dodao je, koja će stupiti na snagu danom donošenja, teku rokovi za raspisivanje izbora što, sukladno Ustavu i zakonima, donosi predsjednik Republike.
 
Najveće povećanje plaća u povijesti za 244 tisuće državnih i javnih službenika
 
Od ostalih tema izdvojio je posjet Varaždinskoj županiji, ocijenivši posjet vrlo uspješnim te istaknuvši potpisivanje ugovora vrijednih 80 milijuna eura za infrastrukturne projekte na sjeveru Hrvatske.
 
Osvrnuo se i na potpisivanje kolektivnih ugovora za zaposlenike u državnoj i javnim službama istaknuvši odličan dijalog sa sindikatima koji se manifestirao u nizu proteklih godina građenjem povjerenja i razumijevanja, kao i prilikom donošenja novog Zakona o plaćama.
 
Podsjetio je da je osnovica za izračun plaće u mandatu ove Vlade narasla za 40 posto, što je ogromno povećanje u odnosu na brojne godine prije.
 
Zakonom o plaćama u državnom i javnim službama, naglasio je premijer, osigurano je najveće povećanje plaća u povijesti za 244 tisuća državnih i javnih službenika, a paket je ukupno vrijedan 1,63 milijarde eura.
 
To je na tragu, dodao je premijer, općeg trenda rasta BDP-a i dizanja standarda građana.
 
Poštovanje i zahvalnost poginulim, ranjenim i nestalim hrvatskim braniteljima
 
Prisjetio se ovom prigodom i 33. obljetnice napada na policijsku stanicu u Pakracu, koja je također obilježena proteklog tjedna, a taj je napad označio početak Domovinskog rata.
 
"Još jednom smo pokazali poštovanje i zahvalnost prema poginulim, ranjenim i nestalim hrvatskim braniteljima koji su učinili najviše za našu slobodu i demokraciju", poručio je.
 
Prije nekoliko dana premijer je u Banjoj Luci  nazočio euharistijskom slavlju povodom ređenja novog banjolučkog biskupa mons. Željka Majića.
 
Istaknuo je i važan doprinos opstanku Hrvata u banjolučkoj biskupiji tijekom 35 godina svoje službe umirovljenog biskupa mons. Franje Komarice.
 
Istaknute odluke s današnje sjednice Vlade
 
S današnje sjednice Vlade izdvojio je nekoliko važnih točaka. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se rješava pitanje ugovora mladih liječnika.
 
Izmjene, kazao je, idu u smjeru stimulativnih uvjeta rada i razvoja mladih liječnika.
 
"Poruka koju želimo uputiti mladim liječnicima jest da ova izmjena zakona ide u cilju jačanja njihovoga položaja i sigurnosti radnih mjesta u Hrvatskoj, ali i kao poziv da imaju odgovornost za održivost zdravstvenog sustava i razvoj zdravije Hrvatske i to ravnomjerno u svim krajevima Hrvatske", kazao je premijer Plenković.
 
Osvrnuo se i na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, istaknuvši da je postignut kvalitetan dogovor nakon povećanja plaća prošle godine.
 
Radi se o drugom koraku u kojem će se povećati osnovica za dodatnih 11,5 posto, a priznaju se i određena prava poput naknade za usluge prijevoza, godišnje nagrade za uskršnje i božićne blagdane, dara za dijete i plaćenog sistematskog pregleda.
 
Tu je i Zakon o lobiranju i s njime povezan Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji će se donijeti po prvi puta kako bi se regulirala ta djelatnost.


 
 
 
 

Pisane vijesti