Priopćenje sa zatvorenoga dijela 39. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 39. sjednice, Vlada je usvojila stajališta Republike Hrvatske za sastanke ministara nadležnih za europske poslove (GAC), 18. siječnja 2021., vanjske poslove (FAC), 25. siječnja 2021., te poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 25. siječnja 2021. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Utvrđen je odgovor Republike Hrvatske na pisma službene obavijesti Europske komisije broj 2020/0528, u vezi s pružanjem audiovizualnih medijskih usluga te broj 2020/0529, u vezi s energetskom učinkovitosti. Uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Vlada je usmeno izviještena o stanju iskorištenosti Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
 
Usvojen je pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu kao i pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na poveznicama:
 
Zakonski prijedlozi: https://bit.ly/2M86z5x
Podzakonski prijedlozi: https://bit.ly/3sUajse
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, radi odlaska na novu dužnost razriješen je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.
 
Državnoj službenici Mariji Pećanac dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za pravne poslove u zdravstvu u Ministarstvu zdravstva, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.
 
Državnoj službenici Vedrani Stecca s danom 31. siječnja 2021. ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije do imenovanja glavnog tajnika temeljem provedenog postupka po natječaju, a najduže na razdoblje od šest mjeseci, jer joj istječe ovlast 30. siječnja 2021.
 
Državnoj službenici Sanji Slunjski s danom 31. siječnja 2021. ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za provedbu operativnih programa i financijskih instrumenata u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci, jer joj istječe ovlast 30. siječnja 2021.
 
Državnoj službenici Petri Anđelović s danom 31. siječnja 2021. ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva turizma i sporta, do imenovanja glavnog tajnika temeljem provedenog postupka po natječaju, a najduže na razdoblje od šest mjeseci, jer joj istječe ovlast 30. siječnja 2021.
 
Vlado Vlašić razriješen je dužnosti člana Upravnog vijeća Hrvatskih voda, a novim je članom imenovan Mario Kos.
 
Roland Čop imenovan je pomoćnikom ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, za analitiku i informatiku.
 
Na osobni zahtjev, s danom 31. siječnja 2021. godine, razriješen je član Upravnog vijeća Središnjeg registra osiguranika Dubravko Marić. Novom je članicom, s danom 1. veljače 2021., kao predstavnica radnika Središnjeg registra osiguranika temeljem provedenog postupka sukladno odredbama Zakona o radu, imenovana Mirna Horsch.
 
Radi isteka mandata razriješeni su predsjednik i članovi Upravnog vijeća Klinike za dječje bolesti Zagreb – Renato Mittermayer, dr.sc. Damir Eljuga i dr.sc. Igor Nikolić. Renato Mittermayer ponovno je imenovan predsjednikom Upravnog vijeća, a članovima su imenovani Vera Katalinić-Janković i dr.sc. Damir Eljuga.

Pisane vijesti