Priopćenje Vlade Republike Hrvatske o uhićenju Ante Gotovine

Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu danas je izvijestila Republiku Hrvatsku da je Ante Gotovina uhićen na teritoriju Španjolske.

Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu danas je izvijestila Republiku Hrvatsku da je Ante Gotovina uhićen na teritoriju Španjolske.

Uhićenje Gotovine u Španjolskoj potvrda je istinitosti tvrdnji Republike Hrvatske da on nije u dosegu hrvatskih vlasti i ne nalazi se na teritoriju Hrvatske. Time je potvrđena vjerodostojnost Republike Hrvatske i svih institucija hrvatske državne vlasti, te njezine potpune suradnje s Tribunalom u Haagu.

Bili su u pravu svi oni koji su nam vjerovali i pružali potporu u trenucima kada su se dovodili u sumnju napori Hrvatske u suradnji s Tribunalom u Hagu. Sada se pokazalo da tim sumnjama nije bilo mjesta.

Nitko ne može biti iznad, niti izvan zakona. Vladavina prava jedno je od temeljnih načela na kojima je utemeljena Republika Hrvatska, kako glede domaćih zakona, tako i kad je riječ o međunarodnim obvezama Hrvatske. To u svakom slučaju uključuje i Ustavni zakon o suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu, kojeg je Hrvatski sabor usvojio još u travnju 1996. godine.

Svatko tko je optužen mora se suočiti s optužnicom, pojaviti se pred sudom i odgovoriti na tu optužnicu. Presumpcija nevinosti – da je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno – vrijedi u svakom, pa tako i u ovom konkretnom slučaju.

Svima nama u Hrvatskoj potpuna istina u najvećem je interesu. Domovinski rat bio je obrambeni, pravedan, legitiman i osloboditeljski. Hrvatska je bila žrtva agresije i imala je pravo na samoobranu i oslobađanje svojih okupiranih teritorija.

Republika Hrvatska s najvećom će pozornošću pratiti daljnji tijek zbivanja u ovom slučaju, nastavljajući punu suradnju s Tribunalom u Haagu, i u svim postupcima protiv državljana Hrvatske koristiti pravni instrument amici curiae.



Pisane vijesti | Priopćenja