Priopćenje Vlade RH u povodu odluke Visokog povjerenika za BiH P. Ashdowna o smjeni Dragana Čovića

Republika Hrvatska razvija sa samostalnom susjednom državom Bosnom i Hercegovinom, u kojoj je hrvatski narod konstitutivan, suveren i ravnopravan, dobre i prijateljske odnose unapređujući ih na putu u zajedničku europsku budućnost.

Republika Hrvatska razvija sa samostalnom susjednom državom Bosnom i Hercegovinom, u kojoj je hrvatski narod konstitutivan, suveren i ravnopravan, dobre i prijateljske odnose unapređujući ih na putu u zajedničku europsku budućnost. Kao susjedna zemlja, kao supotpisnica Daytonskog sporazuma i kao država s ustavnom obvezom brige za hrvatski narod izvan svojih granica, Republika Hrvatska podupire mjere i odluke međunarodne zajednice usmjerene na jačanje samostalnosti i samoodrživosti Bosne i Hercegovine te očuvanja pune ravnopravnosti i konstitutivnosti triju naroda.

Na tim načelnim osnovama, u povodu odluke Visokog povjerenika za BiH P. Ashdowna o smjeni Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova hrvatskog naroda, Vlada RH izražava uvjerenje da će pravni postupak pružiti objektivne odgovore na pitanja i dvojbe koje su se pojavile u svezi ovakve odluke Visokog povjerenika.

Istodobno, ne želeći ulaziti u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, Vlada RH iskazuje zabrinutost uočenom tendencijom smjenjivanja demokratski izabranih predstavnika iz redova hrvatskog naroda u BiH, uključujući i članove Predsjedništva BiH, ocjenjujući da je riječ o praksi koja može imati ozbiljne posljedice po politički status i položaj Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u BiH.



Pisane vijesti | Priopćenja