Priopćenje Vlade RH u vezi najavljenog štrajka sindikata državnih službi za 28. prosinca 2005. godine

Unatoč najavljenom štrajku i odbijanju sindikata državnih službi realno mogućeg i ponuđenog povećanja osnovice za obračun plaća za tri postVlada RH će do kraja ovoga tjedna sukladno usvojenom državnom proračunu za 2006. godinu donijeti odluku i početi s primjenom od 1. siječnja 2006. godine obračuna i isplate povećanih plaća za sve državne službenike i namještenike.

Unatoč najavljenom štrajku i odbijanju sindikata državnih službi realno mogućeg i ponuđenog povećanja osnovice za obračun plaća za tri posto, Vlada RH će do kraja ovoga tjedna sukladno usvojenom državnom proračunu za 2006. godinu donijeti odluku i početi s primjenom od 1. siječnja 2006. godine obračuna i isplate povećanih plaća za sve državne službenike i namještenike.

Istovremeno, Vlada RH i ovom prilikom ističe da je sa sindikatima državnih službi bila voljna odmah pristupiti u partnerskom odnosu analizi i promjeni pojedinih odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, te Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, kao i nizu drugih aktivnosti u okviru sveobuhvatne reforme državne uprave, kojima je cilj kratkoročno i dugoročno poboljšanje između ostaloga i materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih u državnoj službi, ali sindikati ponuđeni sporazum u vezi istog također nisu prihvatili već su se odlučili na organizaciju štrajka.

Polazeći od zakonskih odredbi i Kolektivnog ugovora, kao i svojih ovlasti, Vlada RH je kao poslodavac donijela odluku da se sudionicima štrajka neće obračunati i isplatiti plaća i dodaci na plaću razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku.

Vlada RH će kao i do sada i dalje ustrajati na razvoju i unaprjeđenju socijalnog partnerstva, te je uvjerena da je to jedini put kojim je moguće ostvariti pozitivne rezultate na poboljšanju položaja radno aktivnog stanovništva, a među njima i državnih službenika i namještenika.



Pisane vijesti | Priopćenja