Projektom Digitalizacija arhivskog gradiva trajno se čuvaju povijesne činjenice za nadolazeće generacije

  • Slika /Vijesti/2020/11 studeni/17 studenog/4.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Ministarstvu hrvatskih branitelja na svečanosti uručenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata", vrijednog 81,5 milijuna kuna i većim dijelom financiranog europskim sredstvima.

U svom govoru, predsjednik Vlade zahvalio je potpredsjedniku Vlade i ministru Tomi Medvedu na svemu što je proteklih pet godina učinio za hrvatske branitelje, od osnaživanja njihovih prava, donošenja jedinstvenog zakona o pravima hrvatskih branitelja, zakona o nestalima, kao i za sve što radi u pogledu pronalaženja nestalih osoba te za civilne stradalnike Domovinskoga rata.
 
"Sve je to dio naše dugogodišnje cjelovite politike poštivanja hrvatskih branitelja, digniteta Domovinskog rata i osnaživanja njihovih prava", naglasio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade ocijenio je Projekt "Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata" izrazito važnim jer je riječ o dugoročnom projektu koji će na kvalitetan i trajan način objediniti građu koja postoji sve ove godine, a koja na jednom mjestu u digitalnom obliku do sada bila pohranjena. Dodao je da je projekt financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda uz pomoć Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
 
Arhiviranje, digitaliziranje i trajna zaštita gradiva
 
Naglasio je da je ovdje riječ o provedbi Zaključka Vlade o digitalizaciji arhivskog gradiva iz Domovinskog rata od 4. kolovoza 2017. godine, kojim je postavljen zakonodavni okvir kako bi se očuvala sva građa, uredilo arhiviranje, digitaliziralo gradivo i na taj način trajno zaštitilo.  
 
"Da bismo zajedno gradili budućnost moramo čuvati prošlost, poštovati je, a to ponosno i predano radimo kao odgovorna hrvatska Vlada koja je svjesna temelja hrvatske slobode i hrvatske države", poručio je Plenković.
 
Na ovom projektu svjedočimo, kazao je premijer, sinergiji između Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Javne ustanove Memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Vukovaru te aktivnostima brojnih stručnjaka i branitelja koji su pomogli da se ovaj proces organizira i dovrši.
 
Ovaj projekt čija je vrijednost 81 milijun kuna treba gledati u kontekstu da je Ministarstvo hrvatskih branitelja pripremilo i važan projekt veteranskih centara u Daruvaru, Petrinji, Šibeniku i Sinju, koji će se također financirati europskim sredstvima, smatra premijer. To govori, istaknuo je, da smo u mandatu naše Vlade i ovoj dimenziji koja je uglavnom nacionalna dodali i europsku dimenziju financiranja projekta što je posebno važna i snažna poruka uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtve Vukovara i Škabrnje.
 
"Time pokazujemo ne samo poštovanje u simboličnom smislu, ne samo da vrlo čvrsto i ustrajno radimo na politici pomirbe i suživota nego iznalazimo i sredstva za one bitne sastavnice našeg kolektivnog sjećanja i najvažnijih trenutaka koji su posebno važni za braniteljsku i stradalničku populaciju, ali su i vrijedno gradivo za povjesničare koji će i na temelju ovog projekta istraživati Domovinski rat i sve ključne trenutke, bitke i pobjede za hrvatsku slobodu", poručio je.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je i u Nacionalnoj razvojnoj strategiji, čiji je nacrt prijedloga u javnom savjetovanju, jasno kazano kako su čuvanje vrijednosti Domovinskoga rata, razvijanje kulture sjećanja i zaštita interesa hrvatskih branitelja Vladini ciljevi. "I zbog toga želimo unaprijediti sveobuhvatan sustav za pružanje psihosocijalne i zdravstvene skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji te civilne stradalnike  Domovinskog rata, poticati i promicati aktivno uključivanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u gospodarske aktivnosti", kazao je Plenković.
 
Također, istaknuo je, Vlada želi nastaviti rješavanje nestalih osoba i to u suradnji sa susjednim zemljama i uz pomoć međunarodnih organizacija i različitih inicijativa.
 
"Sve to radit ćemo čuvajući vrijednosti Domovinskog rata i promičući Nacionalne interese Republike Hrvatske", poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Zbog neadekvatne pohrane prijeti opasnost da se dokumenti izgube

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je da je projekt vrijedan 81,5 milijuna kuna i većim dijelom financira se sredstvima EU. Smatra ga važnim kako bi se postupci ostvarenja zakonskih prava prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata provodili brže i učinkovitije, a posebice kako bi povijesne činjenice bile sačuvane za nadolazeće generacije.

Medved je rekao da su projekt počeli provoditi u rujnu 2017., s rokom dovršetka do lipnja 2023., a dosad su obradili više od 52 posto ukupnog gradiva. Taj projekt, zaključio je jasno oslikava važnost članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović koji je Tomi Medvedu uručio ugovor rekao je da je arhivsko gradivo iz Domovinskog rata još uvijek teritorijalno raspršeno po vojarnama i policijskim postajama pa zbog neadekvatne pohrane postoji opasnost da se brojni značajni dokumenti nepovratne izgube.

Kako bi se to spriječilo, Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo je 2017. projekt digitalizacije s ciljem ubrzavanja ostvarivanja prava i statusa hrvatskih branitelja stvaranjem jedinstvene baze koji je njegovo ministarstvo podržalo kroz dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu europskog socijalnog fonda, kazao je Aladrović.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković