Projektom Slavonija stvaramo preduvjete za nova radna mjesta, ostanak ljudi i bolju povezanost Brodsko-posavske županije

Slika /Vijesti/2019/02 Veljača/27 veljače/Foto4.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je večeras u Slavonskom Brodu da će, kada Rafinerija Brod ponovno dođe u funkciju, najvažnije biti da radi  sa što manjim onečišćenjem zraka, te da je varijanta s plinofikacijom te rafinerije najrazumnija.

"Mi smo tu napravili ogromne iskorake, nažalost tamo se prije nekoliko mjeseci dogodila nesreća, srećom bez većih posljedica. Najbitnije je da kada i ako ponovno dođe u funkciju da dođe do što manjeg onečišćenja zraka, ova varijanta s plinofikacijom je po meni najrazumnija i tu je naš angažman bio stopostotan. Na tom tragu će ministar Ćorić i suradnici nastaviti raditi", rekao je.
 
Upitan o nagodbi s jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, Franom Lučićem, Plenković je rekao da su u Vladi razmatrali taj slučaj te da je vrijeme da se pronađe rješenje. 

"Smatram da taj proces predugo traje. Sjeli smo jučer glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ja. Važno je sada da DORH objedini sve aktivnosti koje trenutno postoje u vezi tog slučaja, one se vode pred više foruma, i da se po mom sudu, postigne jedna pravična nagodba s kojom bi prije svega bio zadovoljan Lučić", rekao je.

Dodao je i da nije na njemu da provodi aktivnosti koje se odnose na detalje nagodbe. "Želimo da se objedini sve i da ta nagodba bude u pravnom smislu vrlo jasna, a da, što se tiče naknade štete, u kontekstu te nagodbe postigne razumno i pravično rješenje. Ali to je posao za DORH", naglasio je.

Upitan za komentar izjave predsjednice Republike Kolinde Grabar- Kitarović da treba razlikovati ustaški pozdrav "Za dom spremni" od pozdrava "Za dom spremni" u Domovinskom ratu te odgovora Milorada Pupovca na to da razlike ne bi trebalo biti, Plenković je podsjetio da su preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću bile veoma precizne, argumentirane i uzele su kontekst Domovinskog rata i tih obilježja, osobito
na mjestima gdje su pripadnici HOS-a poginuli.

,,To je vrlo strogo ograničena preporuka i na taj način se percipira", naglasio je.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je i da bi, uz osječko Sveučilište, i Slavonski Brod trebao postati sveučilišno središte, dodavši da je to snažna poruka Slavoniji u okviru Projekta Slavonija koji je po njegovom sudu ključan za dugoročni razvoj i kvalitetni život u svim slavonskim županijama.

Podsjetio je da je Vlada ulagala sredstva i u modernizaciju bolnica i u navodnjavanje i apsorpciju iz EU fondova, integrirana teritorijalna ulaganja za Slavonski Brod - više od 32 milijuna eura

"S naše strane smatramo da stvaramo preduvjete za nova radna mjesta i za ostanak i sprječavanje depopulacije te bolju prometnu povezanost Brodsko-posavske županije", rekao je.

Ocijenio je da je Vlada jedinstvenim zakonom o hrvatskim braniteljima adresirala brojne probleme hrvatskih branitelja u toj županiji te smatra da su tu iskoraci prepoznati i da se izrazito cijene među braniteljskom populacijom s obzirom na velike žrtve koje je ta županija dala za slobodu Hrvatske.

Najavio je da će idući sastanak Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem biti organiziran u Novoj Gradiški.

Na kraju, kazao je i da mu je posebno drago da je projekt luke vrijedan 130-135 milijuna kuna u tijeku i da će radovi na mostu Svilaj uskoro biti gotovi. "Ići će se s pristupnom cestom i novim mostom kod Stare Gradiške. Na taj način u prometnom smislu Brodsko-posavska županija dobiva sasvim novu dimenziju", poručio je predsjednik Vlade Plenković.


Pisane vijesti | Andrej Plenković